Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambassadören hänförd av Mannaminne: "Det är underbart här"

Marockos ställföreträdande ambassadör Amal Belcaid besökte på måndagen Mannaminne i Nordingrå. Visiten var med anledning av den marockanske konstnären Mohamed Elkhabals utställning med målningar av de sahrawiska folket. Belcaid var inte bara imponerad av utställningen, utan även påtagligt hänförd av platsen.

Annons

– Det är underbart här på Mannaminne. Konceptet måste utanför Sverige, det är en början på något internationellt. Skaparna har lyckats förena natur och kultur, utan att förstöra naturen, säger Amal Belcaid.

Dagens huvudpersoner tillsammans med träffens samordnare. Från vänster Amal Belcaid, Mounia El Hajjari, Sarita Sandström, Anneli Zaki och Mohamed Elkhabal.

Initiativtagare till både utställningen och besöket är Anneli Zaki som älskar att sammanföra olika kulturer. Hon bor själv i Marocko två till tre månader om året och väl där brukar hon berätta om det svenska livet, precis som hon i Sverige berättar om det marockanska.

– Jag har en bildbank med cirka 25 000 bilder åt vartdera hållet och jag försöker visa upp både det fina och det fula. Jag har till exempel fotat både svenska och marockanska sopstationer och visat upp och jämfört dem i respektive land, berättar Anneli Zaki.

Nu är Zaki lycklig över att få presentera folkgruppen sahrawiernas kultur för Mannaminnes besökare.

– Men detta är bara en av de många marockanska kulturerna. Just denna kultur kommer från södra Marocko.

Det var många som ville vara på plats när utställningen visades upp för de marockanska gästerna. Från vänster Runa Ödlund, Anneli Zaki, Anders Åberg och Barbro Åberg.

Konstnären Mohammed Elkhabal har skapat målningar av det sahrwiska folkets liv och kultur.

– Jag är självlärd. Allt kommer från mitt eget huvud. Jag tänker i färger, förklarar Elkhabal, som tidigare varit i Sundsvall med en liknande utställning år 2013.

Han kommer gärna tillbaka till Sverige och Höga kusten.

– Här finns jättefina människor som ramas in av en väldigt vacker omgivning, säger Mohamed Elkhabal.

Mer läsning