Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre medlemmar i frikyrkorna: "Det är tragiskt"

Under fem års tid har medlemsantalet inom frikyrkan minskat kraftigt i länets småstäder. I Kramfors är tappet allra störst – där har var femte medlem försvunnit. "Det är tragiskt", säger en ordförande.

Annons

Mellan 2010 och 2015 har frikyrkorna i länet tappat medlemmar i mindre kommuner, samtidigt som medlemsantalet har ökat i storstäderna. Dessutom har flera kyrkor i länet tvingats lägga ner. Den kommun i länet som procentuellt sett har tappat flest medlemmar är Kramfors.

Ordförande i Lugnviks missionsförsamling, Ingrid Eriksson, ser bekymrat på statistiken. Hon tror att siffrorna kan bero på flera anledningar. För det första att många väljer att flytta till större städer. För det andra att många medlemmar har gått ur tiden, och till sist den epidemi som spridit sig mellan missionskyrkans församlingar. Under de senaste åren har Eriksson nämligen sett hur missionsförsamlingarna runt omkring hennes, har tvingats sälja sina kyrkor på grund av ekonomiska problem.

Ingrid Eriksson är orolig över utvecklingen för landsbygdens frikyrkor. Här sitter hon i Lugnviks missionskyrka som tillhör den församling hon är ordförande i.

– Det är tragiskt. Ullångers-, Nora-Skogs- och Klockestrands församlingar har alla tvingats sälja sina kyrkor. Nu är vi den enda missionsförsamlingen med kyrka mellan Sollefteå och Härnösand, säger Ingrid Eriksson.

Att församlingarna står utan kyrka är alltså någonting hon tror är en bidragande faktor till att medlemsantalet i frikyrkorna har minskat under de senaste fem åren.

– Att sälja kyrkan är förenat med mycket sorg. Många blir vilsna. Jag pratade med en kvinna som sa att det kändes som om hon inte längre hade något hem, berättar Ingrid Eriksson.

Men Bruno Bagge, ordförande i Nora-Skogs missionsförsamling, har inte upplevt att det var beslutet att sälja kyrkan som är anledningen till att medlemsantalet har minskat. Snarare tvärtom. År 2010 hade Nora-Skogs missionsförsamling nått sin ekonomiska smärtgräns och tvingades sälja kyrkan. De ekonomiska problemen berodde på att många medlemmar hade gått bort och Bagge säger att medlemmarna inte har minskat sedan försäljningen av kyrkan. Han har istället en helt annan teori om vad statistiken beror på.

– Jag tror att det ser ut såhär överallt i föreningslivet, inte bara i kyrkan. Folk är helt enkelt inte lika angelägna att ställa upp och arbeta ideellt längre, säger Bruno Bagge.

Ingrid Eriksson spelar på den gamla orgeln. Tack vare att församlingen hyr ut ett rum i kyrkan och att Eriksson själv predikar, håller de kostnaderna nere och lyckas på så vis behålla fastigheten.

Pastor i Pingstkyrkan i Kramfors, Rolf Söderberg, har även han märkt av tendenserna och tror att medlemsminskningen kan bero på flera olika anledningar. Dels urbaniseringen, dels att de många medlemmar som började engagera sig i frikyrkan under 30- och 40-talen inte lägre lever. Men också av den anledning, som han som han själv beskriver som "kyrkans oförmåga att möta moderna människor".

– Förr satte kyrkan upp en affisch och då kom folk på gudstjänsterna. Nu måste vi hitta nya sätt att kommunicera på, så som Facebook och hemsidor. Budskapet är detsamma, men vi måste lyfta ut kyrkan i samhället. Det är som inom näringslivet: Syns man inte, så finns man inte, förklarar Rolf Söderberg.

Söderberg, som varit pastor i församlingen i knappt ett år, har under den tiden satsat på en second hand-butik som har engagerat både pingstmedlemmar och människor utan koppling till kyrkan.

– Det är församlingens förlängda arm. Vi har kommit en bit på vägen med att nå ut med kyrkan. Det är inga stora framgångar. Men jag ser blåögt och optimistiskt på situationen. Jag tror att den negativa spiralen kommer brytas. I en tid med oro och osäkerhet finns ett behov av trygghet, och för många är det en Gud, säger Rolf Söderberg.

Mer läsning