Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt snöoväder väntas under torsdagen – så påverkas din kommun

Artikel 2 av 57
Snöovädret i februari 2018
Visa alla artiklar

Alla kommuner i Ångermanland påverkas av det kraftiga snöovädret som väntas under torsdagen. Här ser du en lista på hur ovädret påverkar kommunen.

Annons

Under torsdagen väntar ett kraftigt snöoväder till länet och SMHI har utfärdad en klass 2-varning för stora snömängder. Även Trafikverket har meddelat att tågtrafiken på sträckan mellan Sundsvall och Umeå är inställd hela dagen. Varje kommun i Ångermanland har gått ut med information om torsdagens snöoväder – och hur du kan påverkas. En sammanfattning från varje kommun ser du nedan.

Din Tur har meddelat att alla skolskjutsar och landsbygdstrafik är inställt i hela länet från och med klockan 22 på onsdagen. Klockan åtta på torsdagsmorgonen kommer ett nytt beslut att tas.

ÖRNSKÖLDSVIK

► På sin hemsida skriver Örnsköldsviks kommun att skolorna kommer att hålla öppet som vanligt, om inget annat meddelas senare. Det kan också variera från plats till plats och beslut fattas lokalt för varje skola.

► Kommunen har förstärkt resurserna för att prioritera snöröjning längs kommunala vägar där skolbussar åker, samt större vägar som Modoleden, Domsjövägen, Arnäsvägen och Järvedsledan. Plogning i villaområden kan komma senare än vanligt.

► Inställda eller försenade tåg, bussar och flyg kan förekomma. Kommunen hänvisar till Din Turs hemsida för mer information.

► Kommunen varnar också för att det kan bli en del strömavbrott och de uppmanar att gärna se över vad som finns hemma. De uppmanar även att tappa upp vatten i flaskor, ha ljus och ficklampor nära till hans, ha batterier till radion och ladda din mobil.

KRAMFORS:

► Kommunens skolor och förskolor kommer att ha öppet under torsdagen. Om du inte kan ta dig till skolan uppmanas du kontakta skolan och lämna besked. De hänvisar till Din Turs hemsida om information om eventuellt inställda skolbussar. Du kan också få information om Byberg och Nordins trafikledning eller kommunens skolskjutshandläggare.

► Omsorgsverksamheten förväntas fungera som vanligt, men snömängden kan fördröja, eller påverka, möjligheterna att ta sig fram till de som har hjälp. Du uppmanas att använda de vanliga kontaktvägarna till kommunen om du undrar något angående detta.

► Enligt kommunen finns det en risk för att det blir mycket trångt på gator och torg under snöfallet. Detta eftersom det redan är mycket trångt och då behöver de lagra torsdagens snöfall på gatorna där det finns plats, även på trottoarer.

► Även sophämtningen påverkas och kan bli försenad. Om den blir försenad, låt kärlet stå under hela dagen. Om sopbilen inte kommit till dagen därpå sker det vid nästa hämtningstillfälle. Du får då ställa en extra säck vid sopkärlet.

HÄRNÖSAND:

► Snöröjningen förstärks och fyra extra enheter och tagits in, en kostnad som kommunen står för. Som vanligt prioriteras de stora trafikstråken. Kommunen skriver också att allmänheten inte bör ge sig ut på vägarna om det inte är nödvändigt.

► Inställda bussar eller tåg är tänkbara konsekvenser, precis som i alla andra kommuner.

► Skolorna i Härnösand kommer att hålla öppet som vanligt. De skriver däremot att du bör kolla så att skolskjutsarna går som vanligt. För mer trafikinformation hänvisar de till Din Turs hemsida. Precis som vanligt ska du meddela eventuell frånvaro till skolan.

SOLLEFTEÅ:

Alla skolskjutsar i kommunen har ställts in under torsdagen. Men skolorna siktar att ha öppet som vanligt.

► Kommunen skriver att du bör förbereda dig på störningar i el- och telefonnätet. Du bör också se över vad du har hemma för att klara av ett strömavbrott. Ficklampor, ljus, laddad mobiltelefon, vattenflaskor och powerbanks är bra att ha.

► Kommunen varnar också att tåg och bussar kan kommas att ställas in. De hänvisar till det bolag du reser med kring resan.

► Kommunen vill också uppmana att om du måste ut i trafiken så släpp fram räddningstjänst, polis eller ambulans i trafiken. Om du ser en akut situation ska du som alltid ringa 112. Du kan även få och ge information genom att ringa 113 13. Se till att ha mobiltelefon med dig och bilen är det också bra att ha varma kläder, vatten, frukt, choklad och filt. Även en fulltankad bil är bra så att du kan hålla bilen varm.

Annons