Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruksverket på besök när Fredrik kämpar för landsbygden: "Vi känner oss nöjda"

Omfördela stödet till svenska bönder. Det var Fredrik Nordins uppmaning till Jordbruksverkets representanter när de under torsdagen besökte Västernorrland.

Annons

– Just nu känner vi oss nöjda, men att det kommer ske något efter det här kan vi bara hoppas på, säger Nordin, som kommer från Älandsbro och är med i Landsbygdsupproret, en politiskt obunden organisation som vill främja landsbygden. Allehanda har tidigare rapporterat om Nordin kamp för den svenska landsbygden.

Idag var två representanter från Jordbruksverket på plats i Västernorrland. Från vänster: Gunilla Paulsson-Lindberg och Anders Egonson från Jordbruksverket samt Fredrik Nordin och Sara Rosqvist från Landsbygdsupproret.

Det var vid årsskiftet som EU:s nya stödområdeskarta togs i bruk. Det totala ekonomiska stödet är i storlek oförändrat men pengarna fördelas nu enbart efter en temperaturskarta. Tidigare användes fler parametrar. En förändring som enligt Nordin har slagit hårt mot bönder i Västernorrland - och det var därför han på torsdagen tog emot Jordbruksverkets representanter tillsammans med sin kollega Sara Rosqvist från Skåne.

Nu hoppas Nordin att förändring ska ske.

– Det kändes som att representanterna från Jordbruksverket tog till sig och ville föra budskapet vidare.

I veckan riktade också Centerpartiets distriktstyrelse kritik mot den nya indelningen. Också Nordin är orolig för att den nya stödområdeskartan i framtiden kommer att bidra till att bönder måste slå igen sina verksamheter.

– I förlängningen drabbar det hela landsbygden. Den öppna landsbygden kommer att växa igen. Mackar och andra samhällsfunktioner kommer då också att få lägga ned på landsbygden, säger han.

Under dagen besökte de flera gårdar i Västernorrland som har förlorat stora summor pengar efter att den nya stödområdeskartan togs i bruk. Bland annat besökte de en bonde som efter omstruktureringen har hamnat i en lägre stödgrupp. Hade han bott några kilometer bort hade han årligen fått 920 000 kronor extra i stöd.

Men gränsen måste gå någonstans, och Nordin är medveten om att vissa bönder gynnas av den nya stödområdeskartan.

– Det finns ett antal vinnare i det här och det är roligt för dem. Det finns de som har hamnat på rätt sida gränsen som tjänar pengar på det, och det ska man inte ta ifrån dem.

Men i det stora hela tycker Nordin och Landsbygdsupproret att EU:s nya stödområdeskarta har blivit mer orättvis. Nu hoppas de att kartan ska ritas om.

– Det måste också till mer stödpengar till svenska lantbrukare i hela landet. Från Skåne i södra Sverige längst upp till norra Lappland, tycker Nordin.

Anders Egonson är divisionsdirektör i utbetalningsfunktionen för Jordbruksverket och sitter i ledningsgruppen. Han var en av representanterna som var på plats i Västernorrland.

– Det var ett väldigt intressant och bra upplägg och det är alltid bra och nyttigt för oss på Jordbruksverket att se hur saker och ting fungerar i den stora verkligheten, så jag tycker absolut att det har varit ett väldigt bra besök, säger han.

– När det gäller områdesindelning finns vissa objektiva kriterier och det är ett EU-krav och det kan vi inte påverka, men departementet är på väg att skapa en grupp som tittar på den här möjligheten.

Det var i februari i år som Landsbygdsupproret demonstrerade utanför Jordbruksverkets huvudkontor i Jönköping. Nordin träffade då generaldirektör Leif Denneberg och Anders Egonson och torsdagens besök planerades då in.

Under våren har flera andra projekt också startats för att uppmärksamma landsbygdens betydelse, till exempel serieskaparen Mats Jonsson och konstnären Anders Åbergs projekt med parollen "Vakna, Stockholm!" som ÖA tidigare har rapporterat om.

Mer läsning

Annons