Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottshallar drar mängder energi – nu får de hjälp att spara

När konkurrensen hårdnade var idrottsföreningen Salsåker Ullånger tvungen att göra något åt saken. Minutiösa beräkningar har visat vägen. Nu sänker de kostnaderna för elen och sparar samtidigt på miljön.

Annons

Nya konstgräsplaner i städerna omkring Ullånger blev en ekonomisk smäll för föreningen. Fotbollsträningarna flyttade ut tidigare på våren och uthyrningen av hallen minskade.

– I det började vi kolla på hur vi kunde skära ner kostnaderna för att det inte skulle gå åt helsike med vår hall, säger Stefan Edwall från Salsåker Ullånger idrottsförening.

Nu ska de byta ut 60 lampor till mer energieffektiva LED-lampor. De har också bytt ut spis, varmvattenberedare och kylskåp. Projektet Energismarta idrottsanläggningar har gjort att de kommit till skott. Innan dess hade de inte tänkt så mycket på energiförbrukningen.

– Vi har väl funderat, men inte varit så drivande. Som alla andra tycker vi vissa saker är dyra. Men man har fått fundera på var gränsen går för sin egen snålhet, säger han.

Salsåker Ullånger är bara en av flera föreningar som deltar i projektet. Det är idrottsförbunden i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen som sökt ett av EU:s gränslandssamarbeten. Tillsammans med områdena Nordtröndelag och Sörtröndelag i Norge, är tanken att öka medvetenheten om energiförbrukning i allt från ridhus, slalombackar, elljusspår och golfbanor.

Energi- och klimatrådgivare Lars-Erik Persson, Sollefteå och Kramfors kommuner.

Föreningar som ansökt att vara med får gratis rådgivning och hjälp att utreda vad det är som kostar. Lars-Erik Perssson är energi- och klimiatrådgivare i Kramfors och Sollefteå och är delaktig i projektet. Han säger att medvetenheten om hur man kan energieffektivisera är relativt låg.

– Man tycker att det kostar mycket pengar. Det kan vara någon i föreningen som har lite kunskap. Men det man jobbar med är egentligen idrotten, säger han.

Förhoppningen är att de föreningar som deltar ska bli bra exempel på hur man sparar både energi och pengar.

Vad krävs för att föreningar ska satsa på energieffektivisering även efter det här projektet?

– För det första tror jag man måste få kunskapen. Sen ska man ha ekonomi för det och då handlar det om att hitta investeringar. Man ser kanske inte att man har de här pengarna till en investering, säger Lars-Erik Persson.

För Salsåker Ullånger IF har kartläggningen av energiförbrukningen hjälpt till att se problemen. Det är framför allt belysning och avfuktning som dragit mycket el.

– Vi har kunnat gå in och kolla exakt på dagen om vi glömt lampor på. Såna saker har hjälpt oss att kanske få en insikt i vad som sker dagligen i vår verksamhet och se konstigheter, säger Stefan Edwall.

Mer läsning

Annons