Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag tar jordens resurser slut för i år – Overshoot Day är här: "Ganska skrämmande"

För 30 år sedan använde världens befolkning inte mer resurser än vad jorden hann förnya på ett år. I dag, den åttonde augusti, infaller 2016 års Overshoot Day, vilket innebär att vi resten av året lever över våra tillgångar.

Annons

TV-klippet: Kramforsborna om Overshoot Day: "Ganska skrämmande".

I dag, måndag, är det Overshoot Day, eller den ekologiska skuldens dag, som den också kallas. På 15 år har dagen flyttats fram från slutet på september till början av augusti.

– Det är en tydlig trend sen 1970-talet. Omfattningen av vår konsumtion och utsläpp har ökat, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden, WWF, till TT.

På gågatan i Kramfors råder delade åsikter om vad Overshoot Day innebär.

– Det står inte i mänsklig makt att bedöma vad jorden kan bära, säger Nils Nyholm, pensionär, när allehanda.se frågar om vad han anser om den ekologiska skuldens dag.

Nyholm menar att människan har tagit väl vara på sina resurser och lärt sig att både försörja, och ta hand som sig själva. Det är någonting som människan bör njuta av och inte ha ångest över, enligt Nyholm själv. Han tror inte att det är växthuseffekten som kommer innebära slutet för mänskligheten.

– Det tror jag inte ett dugg på. Koldioxid är tillsammans med solljus och vatten grunden till vår existens, säger Nils Nyholm.

Att cykla istället för att ta bilen är ett sätt att spara på jordens resurser.

Men Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck, menar någonting annat.

– Vi konsumerar jordens resurser snabbare än den levererar: Hugger ner urskog och tar upp fisk utan att låta bestånden hinna växa till sig. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det tär på systemet, säger hon till TT.

Just koldioxidutsläppen är någonting pensionären Bo-Lennart Svanlund tänker på när han får veta vad Overshoot Day innebär.

– Det känns väldigt oroande att man inte har tänkt sig för tidigare. Jag får börja cykla och gå in till stan istället för att ta bilen.

Siriwan Khampoosa gillar att leva miljövänligt. Hon både källsorterar och försöker att inte äta så mycket kött.

Siriwan Khampoosa, som under sommaren säljer bär och svamp på torget, gillar att tänka och leva miljövänligt. Hon kom till Sverige från Thailand för åtta år sedan och hennes livsstil har förändrats sedan dess.

– I Thailand tänkte vi inte så mycket på miljön, men här vet vi att vi till exempel måste källsortera. Det är bättre. Jag gillar det, säger Khampoosa.

Extern länk: Se hur många jordklot som skulle behövas om alla levde som du.

Mer läsning