Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga kusten kan utses till Sveriges vackraste naturområde: "Blir mer och mer populärt"

I en tävling som tidningen Sveriges natur utlyst ska man utse Sveriges vackraste naturområde. En av de tio områdena som blivit finalister är Höga kusten.

Annons

TV: Martin Emtenäs om det natursköna Västernorrland: "En fantastisk plats"

Höga kusten har en varierad natur med goda möjligheter till vandringsfärder. Varje år lockas mer än 100 000 turister till området från både när och fjärran. Nu har Höga kusten blivit en av tio finalister till att bli utsedd till Sveriges vackraste naturområde.

– Det är såklart jätteroligt! Hela Höga kusten blir mer och mer populärt. Här har man goda möjligheter att njuta av skyddad natur, men det finns också mycket oskyddad natur som är fantastiskt, säger Patrrik Bylund naturvägledare på Naturum Höga kusten.

Naturområdet präglas av sin stora variation med både djup skog och lite mer glest landskap med goda utsiktsmöjligheter.

– Framförallt är det nationalparker som lockar. Är man intresserad av natur så söker man ju sig till nationalparker när man är ute och turistar. Hällemarkerna är mycket populära. Där hade vid 50 000 besökare förra året – trots den relativt dåliga sommaren. I nationalparksområde var det liknande siffror, säger Patrik Bylund och fortsätter:

– Det vi har som är unik är kanske framförallt den stora variationen att det är så nyanserat. Vid Hällemarkerna får du den där fina utsikten eftersom det är glest bland träden och ligger flera hundra meter över havet, men vi har också tillgång till djup granskog. Även om de andra naturområdena även de är mycket fina så tror jag att vi har goda chanser att vinna. Man får hoppas att folk går in och röstar.

Mer läsning

Annons