Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga kusten ett av tio svenska sommarresmål på internationell lista: "Känns såklart jätteroligt"

Höga kusten blev av bland annat Regeringskansliet utsedd till ett av tio tips för internationella turister som vill avnjuta den svenska sommaren. I år tycks antalet turister som reser exklusivt till Höga kusten ha ökat.

Annons

Svenska institutet, Buisness Sweden, VisitSweden och Regeringskansliet står tillsammans bakom sajten sweden.se, gruppen basar även över det stundtals omtalade twitterkontona @sweden och @swedense, som nyligen figurerade i internationell press med anledning av en twitterfejd med den danska motsvarigheten @denmarkdotdk.

Läs också: Tre attraktioner från Västernorrland slåss om plats till Stora Turismpriset

När man inför sommaren ville nå ut till internationella turister med tips om var man bäst avjnuter den svenska sommaren togs en lista över tio turistmål fram – The Swedish Summer – The top 10 tips. På listan återfinns utöver bad i Malmö, att gå på något av landets många musikfestivaler och att utforska den svenska skärgården även vandringslederna vid Höga kusten.

Läs också: Rullande turistbyrå ska öka intresset för Höga kusten: "Vi ska möta turisterna där de är"

Det av UNESCO världsarvsklassade området beskrivs i topplistan som ett populärt turistmål bland vandrare på grund av den genom allemansrätten mycket stora tillgängligheten. Man håller även fram att området är hemmaplan för den svenska klassikern surströmming – dock varnar man för att ovana näsor kan ha svårt att väcka aptit på läckerheten efter att ha fått känna lukten. Landskapet beskrivs som rest ur havet med höga öar, branta kuster, släta klippor och djupa vikar – den högsta landresningen i världen.

Läs också: "Det är en magisk plats" – möt konstnären som alltid återvänder till hjärtat av Höga Kusten

– Det är ju såklart jätteroligt att vara en av tio som särskilt hålls fram. Vi är ju ett fantastiskt resmål och de säger de allra flesta turister man pratar med också, säger Patrik Bylund, naturvägledare Naturum Höga kusten, och fortsätter:

Läs också: Höga kusten kan utses till Sveriges vackraste naturområde: "Blir mer och mer populärt"

Läs också: Martin Emtenäs om det natursköna Västernorrland: "En fantastisk plats"

– Vi har en större andel internationella turister än länet i stort, men det är framförallt turister som kan ta sig hit ut med bil som vi kan nå. Grupper som vi sett öka är finska turister, amerikaner och engelsmän – procentuellt stor ökning, men relativt få individer – samt tyskar och holländare. Nytt för i år är att många man pratar med berättar att de just rest till Höga kusten och inte tänker åka vidare någon annastans i landet.

Mer läsning