Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög utbildning ger jobb – men arbetslösheten sjunker i alla grupper

På senare år har arbetslösheten minskat kraftigt i Västernorrland. Men än finns utmaningar på arbetsmarknaden. Utmaningar som arbetsförmedlingen arbetar aktivt med.

Annons

– Utsatta grupper såsom funktionshindrade och utrikesfödda har svårare att få jobb, därför arbetar vi extra med dessa, säger Therese Sjögren, arbetsförmedlingschef i Sundsvall.

Hon beskriver dagens arbetsmarknad som positiv, med många arbetsgivare med stora kompetensbehov. Vissa branscher säger hon till och med har en kompetensbrist, och att arbetstagare behövs till dessa branscher snarast.

– Till exempel saknas många med rätt kompetens till skolväsendet, säger hon.

Läs också: Arbetslösheten minskar lavinartat i Västernorrland

De arbetstagare som har gymnasieutbildning eller högre brukar ha lättare att få arbete än lägre utbildade. I Västernorrlands län är endast 5,7 procent av de högutbildade invånarna arbetslösa, medan 26 procent av de lågutbildade fortfarande söker jobb.

I Sundsvall är siffrorna för högutbildade ännu lägre. Bara 4,8 procent saknar jobb. I Härnösand är siffrorna dock högre. Där är 8 procent av högutbildade utan arbete. Det visar arbetsförmedlingens senaste sammanställning över arbetslösheten i länet.

Läs också: Vänners arbetslöshet kan påverka dig

– Man ser en nedåtgående trend i alla kategorier vilket är glädjande, en tydlig nedgång ser man speciellt i ungdomsarbetslösheten, säger Therese Sjögren.

I Västernorrland ligger ungdomsarbetslösheten på 17,6 procent. I gruppen ungdomar räknas både kvinnor och män 18–24 år.

– Det finns ett behov hos arbetsgivare nu, alla söker olika kompetenser och vi arbetar hårt med att se till att de hittar det, säger Therese Sjögren.

Läs också: 400 fler i jobb i Västernorrland i år

Therese Sjögren, chef vid arbetsförmedlingen i Sundsvall.

Mer läsning

Annons