Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxen Smilla vann SM i viltspår: "En outstanding hund"

På söndagen avgjordes SM i viltspår. Vinnare blev taxen Smilla från Härnösand. "Det känns helt fantastiskt", säger Smillas ägare Susanne Mellhammar.

Annons

Susanne Mellhammar från Härnösand vann tävlingen med sin tax Smilla.

I viltspår tävlar hundarna i att följa ett spår av blod. Banan är 600 meter lång och det gäller för hundarna att ta sig fram så snyggt och smidigt som möjligt. På söndagen avgjordes SM i grenen i Skaraborg. På plats var de främsta taxarna från hela Sverige, och vinnare blev taxen Smilla och hennes ägare Susanne Mellhammar från Härnösand.

– Det känns helt fantastiskt, jag har nog inte förstått det helt än, säger Susanne Mellhammar.

Hon började träna viltspår med Smilla för ungefär fyra år sedan. Både hon och hennes man är jägare och ville träna upp en duktig eftersökshund.

De har tränat ofta och mycket hemma. Smilla har fått följa spår som Susanne Mellhammars man lagt ut under flera år. Men att hunden skulle vinna SM hade Susanne Mellhammmar aldrig trott.

– Fantastiskt roligt är det, fast det är ju Smilla som gjort allt jobb egentligen, säger hon.

Läs också: Fler tar med hunden på flyget

21 taxar och deras ägare tävlade i söndagens tävling. 20 hundar från lokala klubbar samt fjolårets vinnare som fick vara med och försvara sin titel.

– Men hunden från Härnösand var outstanding, hon fick maxpoäng, säger Maria Nordström, vice ordförande för Skaraborgs taxklubb.

Läs också: Var sjunde djurägare ringer hem till husdjuret på semestern

Tillsammans med Svenska taxklubben anordnade Skaraborgs taxklubb i år evenemanget. I den här tävlingen fick endast taxar vara med, men i andra tävlingssammanhang är även andra hundraser välkomna.

– Det gick jättebra, det är en väldigt rolig sport, säger Maria Nordström.

Hon berättar att sporten är rolig för både människan och hunden, och att hundarna lär sig att vara behjälpliga i olika situationer. Exempelvis kan de hjälpa till att hitta skadeskjutet vilt eller djur som skadat sig i trafiken.

– Det är en kombination av nytta och nöje, säger Maria Nordström.

Just den här tävlingen var speciellt tuff för hundarna som deltog. Förutom de fyra vinklarna och tre blodavbrotten i banan som alltid finns var terrängen gedigen.

– Och taxar har ju ganska korta ben, säger Maria Nordström.

Läs också: Hund skrämde iväg tjuvar

Mer läsning

Annons