Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succéstart för de unga killarna i Bik SK - serieledare inför stadsderbyt

De gör sin allra första säsong i seniorfotbollen. Det har inte synts i resultaten så här långt i Division 6 Södra/Västra.
– Vi har fått en bra start av serien och visst siktar vi på att gå upp, säger Bik SK-tränaren Peter Norberg inför måndagens stadsderby mot Älgarna 2.

Annons

Nystartade herrlaget i Bik SK är just nu serieledare i Division 6 Södra/Västra. De unga killarna från de egna leden har fått sällskap av några äldre spelare från HFC United, men det är de träningsvilliga spelarna födda 1998-2000 som utgör stommen.

Bik SK är en ny bekantskap i herrsexan. En ungdomlig sådan där stommen består av spelare födda 1998-2000.

– Det är ett ungdomslag som hållit ihop sedan de var så här små, säger tränaren Peter Norberg och visar med den fria handen en höjd en bit över midjan.

Den andra handen håller i en krycka som behövs efter en precis avklarad höftoperation.

Kryckan kommer även väl till pass när han skall dra förutsättningarna och grundtanken med nästa övning under den torsdagsträning som Sporten besökte. Vilka positioner och ytor de olika spelarna skall ha respektive täcka framgår tydligt.

– I den senaste matchen slog vi den avgörande chanspassningen direkt efter en bollbrytning hela tiden. I den här övningen är det tänkt att vi ska försöka ställa om snabbt, men tas om framåt med ett säkert bollinnehav, berättar Peter Norberg som har hand om laget tillsammans med Göran Ahlander, Per-Erik Bergman och Håkan Eriksson.

Just tydlighet är för övrigt A och O i det här gänget. Lagets grundprincip är glasklar. De som tränar mest, spelar även mest under matcherna.

– Några ställde sig frågan i vintras om de här killarna verkligen var mogna att ta klivet upp och spela seniorfotboll redan nu som 17-18-åringar, men det tycker jag vi redan bevisat, säger Peter Norberg, eller "Fjodde" som han oftast kallas av den innersta kretsen.

Peter Norberg, fotbollstränare för nykomlingarna Bik SK.

Tar man en titt i tabellen för Division 6 Södra/Västra efter tre omgångar förstår vi vad Bik-tränaren menar.

Tre raka vinster har det blivit via 4–2 över HFC United, 1–0 över Bollsta och så nu senast 3–2 över Kramfors 4 (Bjärtrå).

Förklaring?

– Jag skulle vilja säga bra defensivt grundspel och att vi orkar spela vårt spel i 90 minuter. Killarna som vill ha matchtid gör säkrast i att dyka upp på den träning i veckan då det är uteslutande löpning också, säger Norberg som varit benhård på den biten.

Är det inte lite "old-school" att prioritera löpning mitt i säsong?

– Det är möjligt, men det funkar alldeles utmärkt för att bygga en stark lagsammanhållning. Vi har haft ett par lite äldre spelare som kommit och velat spela med oss, men när de sett att vi löptränar också har många av dem droppat av.

Hur länge kan vinstsviten hålla i sig?

– Förhoppningsvis ett bra tag. Vi satte som målsättning att försöka vinna serien och ta klivet upp i femman direkt, men det är mycket kvar. Nu på måndag kväll har vi till exempel ett prestigefyllt stadsderby mot Älgarna 2. Då får vi äntligen göra hemmapremiär på naturgräset på Bondsjöplan efter några inledande grusfighter, avrundar Peter "Fjodde" Norberg.

FOTNOT. Bik Sk har sitt ursprung i föreningen Bondsjöhöjdens IK, där herrverksamheten upphörde i och med bildandet av Härnösands FF (tillsammans med IFK Härnösand, Älandsbro AIK och Moffe BK).

Mer läsning

Annons