Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startar upprop på Facebook efter Lottas död: "Vill att politikerna gör det till en valfråga"

Efter det uppmärksammade fallet med Lotta som misshandlades till döds, fick hennes gamla klasskamrat Britta Åberg nog. Nu vill hon få politiker att reagera med hjälp av Facebookuppropet "Vill du ha min röst?".

Annons

TV-klippet: Se bilder från den fina högtidsstunden i Härnösand där Lottas minne hedrades förra veckan.

Britta Åberg i Kramfors, var klasskamrat till Lotta som misshandlades så svårt av sin ex-pojkvän att hon avled av sina skador.

Läs också: Vännen Lotta misshandlades till döds – nu riktar Emelie kritik mot åklagare

– Ju mer jag läste om det som hänt Lotta, ju mer förbannand blev jag. Samtidigt som jag kände en maktlöshet och en frustration över att samma sak kommer att hända igen. Det går inte att göra något för Lotta nu, men jag kände att jag vill få politikerna att ta tag i den här frågan, säger Britta Åberg.

Så hon fick idén att skriva ett brev till alla 349 riksdagsledamöter, för att uppmärksamma och lyfta fram frågan om våld mot kvinnor.

– Jag vill att politikerna gör det till en valfråga och berättar för mig i valrörelsen 2018 vad de har gjort för att förändra det här. Det kommer i sin tur ha betydelse för hur jag kommer att rösta, om de vill ha min röst, säger hon.

För att tipsa och uppmana andra att göra samma sak startade hon facebookuppropet "Vill du ha min röst?" för att få politikerna att se över frågan om våldutsatta kvinnor.

– I Facebookgruppen har jag lagt upp mitt brev och alla riksdagspolitikers mailadresser och jag uppmanar andra att också skicka brev till politikerna. Förhoppningvis kan det bidra till att att lagar ses över och att mer resurser tilldelas, säger Britta Åberg och fortsätter;

– Jag förstår att vi inte kommer kunna skydda alla mot våld, men i Lottas fall så tror jag att det hade gått och att det hade kunnat sluta annorlunda. Mannen hade en lång historia av våld och det fanns signaler.

Läs också: Tyst minut i Stadsparken för Lotta – misshandlades till döds

Mer läsning