Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor i Härnösand ville neka fasta och ledighet vid utländska högtider – nu granskas fallet

För en månad sedan anmäldes rektorn på nystartade Wendela Hellmanskolan i Härnösand till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Enligt anmälan ska hon vid ett personalmöte ha diskriminerat flera elever och nu har DO valt att titta närmare på fallet.

Annons

Ulla Nyström Theander rektor på Wendela Hellmanskolan.

Rektor Ulla Nyström Theander ska vid ett personalmöte i augusti ha uttalat att hon kommer att bevilja elever ledighet vid semesterresor, men inte för "utomeuropeiska kulturella eller religiösa högtider och helgdagar". Vid mötet ska uppemot 60 personer ur den undervisande personalstyrkan ha närvarat.

För Plus-kunder: Rektor anmäls till DO för etnisk diskriminering: "Var inte okej att uttrycka mig så"

Enligt anmälan ska hon även ha sagt att på hennes skola finns inte någon fasta eller några helgdagar utöver de traditionella svenska samt att man ska anpassa sig till de svenska traditionerna.

Anmälaren menar att rektorn diskriminerar elever utifrån ursprung, religion och kulturell identitet. Denne skriver även att rektorn baserat sitt resonemang på en brist på förståelse och acceptans för etnisk tillhörighet och eller trosuppfattning samt religion.

– Det var inte okej att utrycka mig så, säger Ulla Nyström Theander när hon nås av beskedet om DO-anmälan mot henne i början av september.

Efter mötet skickade hon ut information till lärarna vad som gäller för ledighet av religiösa skäl.

– Skolans hållning är att närvaron i skolan är viktig och att religionsutövande får skötas så det inte påverkar skolgången.

DO ska nu göra en utredning för att ta ställning till om eventuell diskriminering har förekommit eller om utbildningssamordnarens arbetssätt riskerar att leda till diskriminering. Härnösands kommun har därför fått en massa frågor där de ska redovisa hanteringen av elevers ledighetsansökningar och hur man ställer sig till rektorns uttalande om att neka ledighet för "utomeuropeiska kulturella eller religiösa högtider och helgdagar".

Senast 20 oktober vill DO ha svar på sina frågor.

Mer läsning

Annons