Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radioaktiv aska fraktas till Älandsbro

Nu ska 20-30 000 ton aska föras från Överskog till Älands återvinningsanläggning. Under tiden rekommenderas andra att i stället åka till Härösands kretsloppspark.

Annons

Läs också: 30 000 ton radioaktiv aska till Älandsbro

I höstas påbörjades arbetet med att frakta 30 000 ton aska från Överskog till Älands återvinningsanläggning. Nu återupptas arbetet med att transportera askan.

Läs också: Cesium i aska på vägen oroar boende i Älandsbro

Arbetet beräknas ta ungefär sex veckor och under tiden kommer mycket tung trafik att vara i rörelse på Älands återvinningsanläggning. Därför rekommenderar Hemab allmänheten att i stället åka till Härnösands kretsloppspark under den aktuella tiden.

I slutet av november i fjol läckte det ut cesium från Econovas anläggning i Överskog. Det gjorde att radioaktivt vatten läckte ut i Skogssjön.

Läs också: För höga cesiumhalter i Skogssjön

Efter det krävde Strålskyddsmyndigheten åtgärder och kort efteråt kom beskedet att Econova skulle lägga ned sin verksamhet och transportera deponin till en säker plats.

Econova kontaktade Hemab i Härnösand som lovat att ta hand om 30 000 ton av askan.

Läs också: Protester mot en ny miljödeponi

Askan ska placeras under ett tätskikt bestående av en åldersbeständig gummiduk och ett jordlager. Deponin placeras på ett speciellt område på återvinningsanläggningen och Strålskyddsmyndigheten är inkopplad.

Mer läsning

Annons