Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottens fritidsbank blir verklighet – nu ska alla ha råd att sporta

När Lotten Widmark slötittade på tv fick hon en idé. Hon lämnade in ett medborgarförslag om en fritidsbank. Nu har kommunen beslutat att genomföra det.

Annons

Det är ett och ett halvt år sen Lotten Widmark lämnade in förslaget och hon hade nästan hunnit glömma bort att hon skrivit det.

– Jag blev förvånad. När jag skrev det var det många asylsökande och långa väntetider. Jag tänkte på hur tråkigt det måste vara att sitta på asylförläggning och inte ha något att göra. Då kan det här skapa en meningsfull vardag, speciellt för barn, säger hon.

Lotten Widmark gillar idén med medborgarförslag. En fantastisk möjlighet för medborgare att direkt kunna påverka politiken, säger hon.

Lotten Widmark såg om konceptet på tv-programmet Landet runt. En fritidsbank fungerar som ett bibliotek, men med sport- och fritidsutrustning istället för böcker. Vem som helst ska gratis kunna låna t.ex. skidor, skridskor, inlines, hockeyklubbor och annat. Tanken är även att återbruka så mycket som möjligt, genom att folk kan skänka sina gamla grejer till fritidsbanken.

– Jag tycker om hållbarhetstanken. Istället för att alla ska ha allt så kan man låna när man ska göra något. Och det behöver inte kosta att prova något nytt, säger Lotten Widmark.

Samhällsnämnden har nu fått i uppdrag att bygga upp en fritidsbank med utrustning att låna. Kostnaderna för det får uppgå till max 200 000 kronor, pengar som kommer från kommunstyrelsens tillfälliga medel för hantering av flyktingsituationen. Kommunen vill också samarbeta med olika organisationer för att fritidsbanken ska bli så tillgänglig som möjligt. De har bland annat kontakt med Västernorrlands parasportförbund där Åke Hamrin är ordförande.

– Jag tänker att vi kanske kan hjälpa till på något vis. Man måste tänka på den här gruppen också när man säger att fritidsbanken ska vara till för alla, säger han.

För personer med funktionsnedsättning kan en aktiv fritid annars vara dyr. Särskild skidutrustning kan exmeplvis kosta uppemot 50 000 kronor.

Fritidsbanker finns redan i några andra kommuner i Sverige. Lotten Widmark, som idag sitter i arbetslivsnämnden för Socialdemokraterna, har svårt att enbart nämna en grej hon skulle vilja prova med hjälp av fritidsbanken.

– Kanske rullskidor och inlines, eller skateboard, vattenskidor, frisbeegolf. Och fiskespö om man ska ut och fiska, säger hon.

Mer läsning

Annons