Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta förs till sista vilan – nu berättar systern om den tuffa tiden: "Så svårt att förstå"

Den 4 juni misshandlades Lotta från Härnösand så svårt i sin lägenhet i Stockholm att hon senare avled av skadorna. På fredagen hålls begravningen i Härnösands domkyrka.

Annons

Lottas syster Camilla minns den fruktansvärda dagen för nästan två månader sedan.

– Det var hemskt, jag fick beskedet på jobbet. Jag hade många missade samtal från både dolt nummer och från hela min familj, så jag förstod att det var något allvarligt som hade hänt, säger Camilla.

Hon fick veta att Lotta blivit misshandlad och att det var kritiskt.

– Det var en chock att se henne. Jag sa att det här är inte Lotta, ni har tagit fel. Jag tänkte att herregud nu har jag åkt ända till Stockholm och så har de tagit fel person. Det här är inte min syster. Men så tog sköterskan tag i mig och sa att "det är Lotta". Då vek sig benen och jag bara föll ihop. Jag tänkte att nu har han lyckats, säger hon.

Efter dödsmisshandeln häktades en man i 30-årsåldern, som Lotta haft en kortare relation med, misstänkt för mord.

– Han började uppvakta henne under våren, men när Lotta ville bryta med honom så accepterade han inte det. Han sa att om inte jag får dig så ska ingen annan få dig, säger Camilla.

Lotta.

Dödsmisshandeln skedde efter en lång tids trakasserier och hot mot Lotta. Mannen hade två veckor tidigare anhållits misstänkt för grov kvinnofridskränkning, men han släpptes av åklagaren eftersom Lotta inte ville medverka i utredningen.

Läs också: Tyst minut i Stadsparken för Lotta – misshandlades till döds

– Jag blir så frustrerad över hur rättssystemet fungerar. När Lotta inte orkade mer utan till slut anmälde, då fortsatte inte åklagaren med sitt åtal utan mannen fick vara fri. Och då dödade han min syster, säger Camilla.

Lotta var efter misshandeln allvarligt skadad och trycket i hennes hjärna steg. Efter några dagar på sjukhus opererades hon.

– Men trycket runt hjärnan ville inte ge med sig utan fortsatte stiga. Vi fick beskedet att det inte fanns något mer att göra. Hon började bli hjärndöd. Vi pratade om att donera organ så att hon skulle få leva vidare och hjälpa någon annan.

Men då det handlar om brott bestämmer rättsmedicinalverket och åklagare om man kan donera och i Lottas fall gick det inte.

Den 7 juni stängdes respiratorn av.

– Lotta var kärleksfull, omtänksam och omtyckt av alla. Hon var en genomsnäll människa.

Dödsmisshandeln fick stor uppmärksamhet. I Lottas hemstad Härnösand hölls det minnesstund och en tyst minut. I Stockholm arrangerades en manifestation på Sergels torg.

– Hela Sverige berördes av henne öde och det kändes viktigt för vi måste göra någonting. Gång på gång är det kvinnor som blir mördade i Sverige. Vi kan inte ha det så här år 2016, säger Camilla.

– Det känns som om min syster skrek på hjälp så många gånger. Hon ville sätta dit honom men sen orkade hon inte. Hon var fruktansvärt stressad och rädd sista tiden. Hon hade dödsångest och kunde inte sova eftersom hon hade dödshotet över sig, säger systern.

Den 22 juli förs Lotta till sista vila i Härnösands domkyrka.

– Det ska bli skönt med begravningen och få ta avsked, för det har tagit så lång tid. Men samtidigt finns en rädsla över att det blir så definitivt.

– Det har varit en tuff tid med många frågor. Det känns som om vi har varit med i en film, en film som aldrig slutar spela in. Det är så svårt att greppa och så svårt att förstå.

Läs också: Vännen Lotta misshandlades till döds – nu riktar Emelie kritik mot åklagare

Läs också: Startar upprop på Facebook efter Lottas död: "Vill att politikerna gör det till en valfråga"

Mer läsning