Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare missade att skicka remiss – diagnos av cancer i bukspottkörteln fördröjdes

En patient sökte hjälp på en vårdcentral i Härnösands kommun med anledning av att hon hade en knöl i magen. Trots flera kontakter med en läkare på vårdcentralen tog det lång tid innan patienten röntgades – och då visade det sig att hon hade cancer i bukspottskörteln.

Annons

Det var i oktober förra året som en kvinna sökte hjälp på en vårdcentral i Härnösand då hon kände en knöl vid naveln. Patienten hade även ont i magen och var illamående.

Läkaren misstänkte då att hon hade en navelinfektion och fick antibiotika och medicin mot magkatarr.

Men medicinerna hjälpte inte och kvinnan ringde upp läkaren och berättade att problemen kvarstod. Läkaren tyckte då att kvinnan skulle avvakta en vecka till för att låta medicinen verka. Inte heller det fungerade och ett par veckor senare pratade patienten med läkaren igen. Läkaren lovade då att skicka en remiss till en röntgen, men remissen kom aldrig.

Kvinnan fick ringa och tjata flera gånger på remissen innan hon till slut fick en tid för en röntgen i mitten av januari. Då visade det sig att hon hade cancer i bukspottkörteln.

Remissen hade tappats bort någonstans på vägen.

Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) kritiserar nu läkaren för den fördröjda diagnosen. De kritiserar även vårdcentralen som inte utredde händelsen när de fick kännedom om den.

Mer läsning

Annons