Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens nya asylboende försenat ännu en gång – öppnar först i september

Öppnandet av Härnösand kommuns nya asylboende Soludden blir rejält försenad. Först i september, fyra månader senare än planen, kan de första flyktingarna flytta in i de nyrenoverade lokalerna. "Lite trist med förseningen, men det blir en mönsteranläggning", säger kommunalrådet Fred Nilsson.

Annons

TV-klippet: Häng med på en runvandring i det som ska bli Sveriges modernaste asylboende (publicerades första gången den 27 maj).

Planen var att Härnösands kommun den 1 maj skulle ta emot 450 asylsökande i boendet som ska drivas i egen regi i gamla sjukhemmet vid rehabcenters lokaler.

Anledningen till förseningen är bland annat de ökade kraven på brandskydd, men även den omfattande ombygnationen har dragit ut på tiden.

Läs också: Här är landets modernaste asylboende: "Många kommuner hör av sig och vill veta mer"

Den nya fastighetsägaren, Caspien fastigheter, har satsat minst 20 miljoner kronor i ombyggnationen och har nu tvingats betala ett vite till kommunen på grund av förseningarna.

Två av de tre våningsplanen är nu besiktade på asylboende soludden, men först i september är allt klart för inflyttning.

Nu dröjer det alltså till september innan det nya asylboendet Soludden kan öppna.

– Det känns trist och tråkigt med alla förseningar, men ombyggnationen var betydligt mer omfattande än vad de först trodde, säger kommunalrådet Fred Nilsson.

Enligt uppgift är nu två av de tre våningsplanen besiktade och klara, men samtidigt har Härnösands kommun blivit indragna i en ny avtalsupphandling med Migrationsverket. En ramavtalsupphandling istället för direktupphandling. En avtalsform som överklagats i 20 av de 21 län det införts.

– Förändringen påverkar inte oss. Vi har klart med Migrationsverket om 450 asylsökande i ett avtal på tre år, säger Fred Nilsson.

Läs också: Försenad start för asylboendet – nu tvingas fastighetsägaren betala vite: "Tidsschemat är pressat"

Kommunens egna asylboende blir en modern anläggning för familjer med tvårumslägenheter och självhushåll. Totalt kommer 25 personer anställas i verksamheten, då ingår också personal som ska städa och utföra andra uppgifter.

– Just nu för vi en dialog med Migrationsverket om en tidsplan för inflyttning och därefter ska hela anläggningen slutbesiktas, säger kommunalrådet Fred Nilsson.

Kommunens hyresavtal med fastighetsvärden sträcker sig till och med 2020. Vi har sökt Emil Soleymanpor, vd för Caspien fastigheter, för en kommentar utan resultat.

Mer läsning