Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationell twist på nya café Skeppsbron – ska erbjuda rätter från hela världen

Storstadslivet gick inte ihop med familjelivet för Johanna Corby och Shaun Corby. De lämnade storstadens myller i Storbritannien, men tog med en del av det till Härnösand. Tillsammans har de öppnat Café Skeppsbron, med fokus på internationell mat.

Annons

– Vår meny har en internationell twist, så det kan bli rätter från England, Irland, Tyskland, Sverige, Kenya och Portugal bland annat, säger Shaun Corby, en av ägarna till det nya Café Skeppsbron.

Tillsammans med sin fru Johanna Corby driver han cafét som haft öppet sen några veckor. På menyn finns en klassisk english breakfast, men en ambition är att menyn ska vara flytande över tid.

– Det började med en brunchmeny, men vi ville inte bara ha en enda typisk brunch. Så vi kommer att servera mackor som förändras kontinuerligt, säger Shaun Corby.

Vi vill göra allt från grunden så långt det är möjligt, säger Johanna Corby som driver café Skeppsbron.

Paret bodde tidigare i Northampton norr om London. Ett stadsliv med mycket resor i jobbet till olika europeiska länder. Det blev slitigt att samtidigt hålla ihop familjen med barnen som är 4 och 1,5 år. För ett år sen flyttade de till Härnösand, där Johanna är uppvuxen. Hon har senast jobbat som handläggare på Försäkringskassan, medan Shaun jobbat på ett internationellt företag med sälja energieffektiva fönster för större byggnader. Att starta café är en dröm som de båda haft länge.

– Jag älskar att baka och fota, så jag kan göra det, och jag älskar att prata med folk så jag får möjlighet att göra det, säger Johanna Corby.

Konceptet för cafét beskriver de som "fresh feel-good food with an international twist". Mycket är fortfarande under uppbyggnad och exakt hur menyn kommer utformas vet de inte än. På väggen hemma sitter ett papper fullklottrat med idéer på teman, menyer, smaker och events. De vill också kunna erbjuda mer veganska och glutenfria alternativ, och så långt som möjligt använda ekologiska råvaror.

– När vi kan vill vi använda ekologiska produkter och närproducerade grejer. Vår ambition är att vara så miljövänliga vi kan. Vi köper till exempel mjölk som produceras i Sundsvall och vi har servetter som är gjorda av 100 % återvunna material, säger Johanna Corby.

– Maten görs från grunden. Om man kommer för att beställa en macka så är brödet bakat på morgonen, tomaterna hackade två minuter före du äter dom, avocadon skalad precis före du äter den, säger Shaun.

På fikalistan finns något de kallar en "anytime brownie", gjord på bland annat avocado, sötpotatis och svarta bönor. En flytande meny ger möjlighet att vara väldigt kreativ och experimentera, säger Johanna.

– För mig är det väldigt kul. Jag får tänka: kan jag göra en brownie som faktiskt är god utan socker, utan mjöl? Kan jag göra en brownie på bönor och kan den smaka gott?

Den som kommer förbi får se vilket nationellt mattema som finns på menyn.

– Folk kan förvänta sig en välkänd rätt från något land som vi valt. Men vi är också öppna för förslag från våra kunder, säger Shaun.

Shaun Corby, 31 och Johanna Corby, 33 driver det nyöppnade Café Skeppsbron.

Mer läsning

Annons