Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga mobiler på sommarkollot – "Det är bara skönt"

Inga mobiler, inga datorer. Inte ens en tv. Bara Guds fria natur. Men för barnen på Aspnäs sommarkollo utanför Härnösand är det inga problem att få dagarna att gå.

Annons

Solen gassar från en klarblå himmel över lägergården i Aspnäs. Nere vid änden av Vegsjön pågår aktiviteterna för fullt. Kusinerna My Marklund, 10, och Elina Marklund, 11, har spring i benen och står beredda att kasta sig i vattnet trots blygsam vattentemperatur.

Läs mer: Elim vill ha bidrag till traditionsrikt kollo på Dekarsön

Mobilerna har de fått lämna hemma. Inte ens en tv finns på lägergården. Nu väntar en vecka med friluftsliv, lekar och kamratskap.

– Det är bara skönt att det är mobilfritt under lägret. Då får man tid för annat i stället, säger My.

Elina håller med.

– Det blir mycket roligare utan mobiler. Man blir mer aktiv när man inte behöver tänka på telefonen.

Vad gör ni hela dagarna?

–Massor. Vi badar jättemycket, träffar nya kompisar, leker. Idag fick vi lära oss paddla kanot. Och så har vi möblerat om i rummet. Det händer saker hela tiden.

Adam Lill, snart 9 år, konstaterar att man blir hungrig på kollo. På lunchmenyn denna dag stod fiskpinnar och potatismos. Men det kvittar vilket, maten brukar gå åt.

– Första natten på kollot kan vara lite jobbig för barnen, men i år är det ingen som drabbats av hemlängtan, säger ledaren Julia Melinder.

Läs mer: Äventyrsvecka i Aspnäs

Inför den planerade utflykten på onsdag pirrar det lite i magen hos de båda HärnösandsflickornaMy och Elina. Då är det tänkt att alla lägerdeltagare ska paddla över till en ö i Stor- Vegsjön och sova inför öppen himmel.

Barnkolonierna var på 1900-talets mitt en möjlighet för barn i storstan att få komma ut i naturen, leka och andas frisk luft. I Aspnäs har kolloverksamheten varit igång sedan i mitten av 1940-talet. Flera lägerdeltagare har själva föräldrar som varit på kollo i Aspnäs. Därför kommer deltagarna hela Sverige, men majoriteten är förstås från närområdet.

Åtta veckoläger och lika många dagläger ska hinnas med innan skolorna börjar igen i höst.

Läs mer: Kollo populärare än någonsin

Adam Lill, 10 år, botaniserar bland maskrosorna vid Aspnäs lägergård.

Amanda Sjölin, Linnea Höglund, ledaren Julia Melinder, Tilde Bystedt; Agnes Höglund och Thilde Ström trivs på Aspnäslägret.

Tove och Tilde Ström från Iggesund vilar ut efter badet i Vegsjön.

Den blygsamma badtemperaturen skrämmer inte Tilde Ström från Iggesund.

Alma Mellberg och Linnea Jenelius har lärt sig paddlat kanot redan första lägerdagen.

Mer läsning