Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsbon Maria startar Youtube-kanal för seglare: "Jag gillar utmaningar"

Maria Wålsten i Härnösand gillar utmaningar. Under fyra säsonger har hon lärt sig segla allt längre ut till havs och nu vill hon dela med sig av sina äventyr med en egen Youtubekanal. "Än så länge har jag bara mina närmaste som följare, men jag gör det här mest för min egen del", säger hon.

Annons

Det är en strålande sommardag när vi kliver ombord på Maria Wålstens lilla segelbåt där den ligger förtöjd intill Nybron i Härnösand.

Läs också: Fullt pådrag ombord – se när startskottet går utanför Ulvön: "Väldigt häftigt"

Maria Wålsten, som jobbar som internationell sekreterare på Härnösands stift, berättar om sin nya hobby med inlevelse. Om friheten på det öppna havet med vinden och vågornas kluckande som sina följeslagare.

– Jag seglar ofta ensam och räds inte utmaningar. Med vind i seglet är det skönt att sitta och bara filosifera kring livet,

Maria Wålsten har blivit en passionerad seglare.

Maria Wålsten säger att det inte är så svårt att segla bara man lärt sig principerna och de olika handgreppen. Snabbaste segelturen hitills gick i tio sekundmeters vind, men blåser det allt för hårt blir hon lite feg och kör på förseglet istället.

Läs också: Han har seglat elva gånger över Atlanten: "Har man otur får man flygfisk i pannan"

Segelturerna brukar vanligtvis gå till Ulvön, Häggvik och nordingråtrakten där hon är uppväxt.

– Men nästa år funderar jag på att segla i Göta kanal. Det vore en upplevelse, säger Maria Wålsten.

Det finns en hel sovplatser i Marias segelbåt.

För att dela med sig av sina äventyr har Maria Wålsten nyligen startat en egen Youtubekanal där hon filmar och berättar om sina segelturer. Med en mobiltelefon och en selfstick filmar Maria sig själv och lägger sen ut videoklippet på Youtube.

Hitills har hon bara närmaste släkten som följare, men Maria Wålsten hoppas på fler följare och att fler ska upptäcka tjusningen med segling.

– Hitills har jag bara fem följare, men på youtube hittar jag ingen medelålders kvinna som mig som har en youtubekanal om segling. Det är bara unga som seglar typ jorden runt.

Läs också: Enkelt att segla i Odysseus farvatten

Segelsäsongen i Sverige är kort och fördelen med att finnas ute på Youtube är att Maria Wålsten under vintern kan drömma sig tillbaka till segleturer som varit och som ska komma i framtiden.

– Segla är för mig en livsstil och det är stimulerande att hela tiden lära sig nya saker, säger Maria Wålsten.

Maria Wålsten intill sin 20 fot (7.20 m) långa segelbåt vid Nybron i Härnösand.

Mer läsning