Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand laddar för nya kryssningar – "Det blev en succé för stan"

Paradorkestern, turistansvariga och kommunalrådet var redo. I drygt ett år hade man förberett inför kryssningsbesöket i Härnösand. Och det blev en succé. Nu laddar man om för ytterligare två resor med M/S Birka i sommar.

Annons

Tidigt på nationaldagens morgon anlände det stora kryssningsfartyget till djuphamnskajen i Härnösand. Nära 1 500 nyfikna turister i fotriktiga skor svärmade in i Härnösand från M/S Birka som låg för ankar vid djuphamnskajen. Där välkomnades de av nyfikna Härnösandsbor, paradorkestern, personal från både rederiet och Härnösands kommun.

Centrumutvecklaren Henrik Skyttberg var mycket nöjd.

Centrumutvecklaren Henrik Skyttberg är nöjd efter kryssningsfartygets M/S Birkas besök i Härnösand.

– Det här är maffigt. Härnösand visar också upp sig från sin bästa sida. Det var soligt, mycket folk i rörelse. Vi behöver mer båtturism och det är något som vi ska jobba hårdare med.

Läs mer: Tusentals har anmält sig till Höga kusten-kryssningar: "Så stort intresse hade vi inte väntat oss"

Han var inte ensam om att gnugga händerna. Även många köpmän var nöjda när de räknade dagskassorna på måndagskvällen. Kryssningsbesöken kommer att inbringa extrainkomster i form av restaurangbesök, utflykter och shopping.

Flyktingar som bor i Härnösand delade ut en present till alla passagerare på kryssningsfartyget.

I hamnen väntade bussar för att ta besökarna till olika utflyktsmål. I Härnösand var det antingen Hernö Gin, Högakustenbron eller stadsvandring kombinerat med ett besök till Västanåfallet som stod på önskelistan.

Läs mer: Gin och Skuleberget – här är kryssningsgästernas 3-i-topp

– Det kan inte vara bättre, allting har skett efter de önskemål som rederier haft och vi hoppas naturligtvis att det här fortsätter nästa år. På sikt genererar det här bra med pengar för oss men också näringslivet, säger Henrik Skyttberg.

Sofia Juniwik, upplevelseproducent vid Birka Cruises, var även hon nöjd med premiärturen.

– Det blev lyckat, alla var väldigt glada och nöjda. Samarbetet med Härnösands kommun har fungerat perfekt.

Läs mer: Folkfest när Birka kom till Härnösand – guidades bland hockeyproffsens stugor

Mer läsning