Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand fortsatt en Fair Trade-stad: "Har stor betydelse hur vi handlar"

I slutet av juni blev det klart att Härnösand fortsatt är en av landets 67 kommuner som kan titulera sig Fair Trade City. Kommunen blev första gången diplomerad Fair Trade-stad 2012.

Annons

I slutet av juni blev det klart att Härnösand fortsatt är en av landets 67 kommuner som kan titulera sig Fair Trade City. Kommunen blev första gången diplomerad FairTrade-stad 2012.

Att handla Fairtrade innebär att man betalar något mer för varor för att säkerställa att det man handlar produceras under förhållanden som uppfyller Internationella arbetsorganisationens konventioner. Konventionerna handlar bland annat om att arbetares löner uppnår åtminstone miniminivå och ofta att varorna ska vara ekologiska. Fairtrade kan alltså vara både ett etisk och klimatsvart val.

I Sverige är67 kommuner diplomerade Fairtrade-städer. Det innebär att kommunen har ett engagemang för rättvis handel och etisk konsumtion. Det betyder att man rent praktiskt bedriver ett aktivt informationsarbete för de här frågorna samt att det i kommunen finns ett utbud av Fairtrade-produkter i butiker, på serveringsställen och på arbetsplatser.

– Kommunen är en stor organisation. Därför har det extra stor betydelse hur vi handlar. Genom att vara en Fairtrade City tar vi ställning för en världshandel med rättvisa och hållbara villkor för odlare och anställda, säger Karin Frejarö (MP), kommunalråd i Härnösand, i ett pressmeddelande.

Kommunen blev första gången diplomerad under 2012. Arbetet som de ansvariga förkommunens fairtrade-arbete gör följs upp och stöds av organisationen Fairtrade Sverige. Även i år uppfyller kommunens arbete kring de här frågorna alltså de krav som ställs för att få behålla diplomeringen.

– Kommunens konsumtion av rättvist handlade produkter ökar och kunskapen om produktmärkningar som Fairtrade blir bättre. Vi har i dag fyra arbetsplatser i Härnösands kommun som blivit diplomerade Fairtrade på jobbet. Tanken är att vi ska bli ännu fler genom fortsatt lokalt informationsarbete, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg i kommunen, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons