Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna vill ha nytt hotell i Härnösand – tvingas tacka nej till arrangemang på grund av platsbrist

Företagarnas paraplyorganisation HNEF i Härnösand vill slå ett slag för att det byggs ett nytt hotell.
– Det har många positiva effekter för handeln i centrum och besöksnäringen, säger Mikael Calling i HNEF.

Annons

De tycker att de negativa rösterna om hotellet har fått för stort spelutrymme i medierapporteringen.

– Vi är 1 000 medlemmar, framförallt representerar vi mindre företag som vill ge en röst för hotellet, säger Kristina Lockner som representerar Företagarna i HNEF.

Företagarna höjer sin röst för ett nytt hotell, fr v Ove Sjödin. Mikael Calling, Kristina Lockner, Peter Sundström, Pelle Österholm, Krister Westerholm och Tonny Vestling.

Ett hotell med spa-anläggning och bra konferensmöjligheter saknas i Härnösand. Större konferenser i länet läggs därför i Sundsvall och Örnsköldsvik, enligt HNEF.

– Härnösand har flera stora aktörer. Exempelvis krimimalvården, länsstyrelsen, landstinget Comhem och Sida som är i behov av bra boende och konferensmöjligheter. Och se på många resande som lägger sina överattningar i Sundsvall istället. Härnösand kan inte erbjuda något extra som exempelvis spa-anläggning, säger Peter Sundström från LRF.

Läs mer: Många tycker till om hotellet

Tonny Vestling från Hantverks - och småflöretagarföreningen berättar att Härnösand blivit erbjuden att arrangera ett årligt event med 2 000 besökare i hans medlemsorganisation.

– En förutsättning är att det finns hotellkapacitet. Men i nuläget måste vi tacka nej, säger han.

Härnösand har en lång historia med så kallade" nej-sägare". Kritiken haglade mot McDonalds etablering liksom planerna på ett nytt handelsområde på Torsvik, det sistnämnda gick till folkomröstning.

– I dag är det nog ingen som är emot McDonalds. Om tio år är det förmodligen ingen som tycker att var fel med ett hotell på Kanaludden, säger handlaren Ove Sjödin.

Hotellets gestaltning är inte klar.

– Som båtturist är det väl fint att se hotellet dyka upp när man närmar sig Södra sundet, säger Pelle Österholm i HNEF.

Mikael Calling fortsätter:

– 50 meter till Östanbäcken är väl inget större problem. Se på Umeå där man smälter ihop nydanande arkitektur med gammal bebyggelse. Inte en enda protest, vad jag känner till, säger han.

I HNEF ingår Bure ideell förening, Företagarna i Härnösand, Fastighetsägarna, Hantverks - och småflöretagarföreningen, Härnösands Handel, Industrigruppen och LRF.

Läs mer: Kommunen vill bygga kongresshall

Mer läsning