Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följeslagare ska göra livet enklare för och äldre och sjuka: "En kamratstödjande insats"

Den som har svårt att komma ut på aktiviteter och ärenden ska nu få hjälp. Härnösands kommun anställer följeslagare som de kan ringa. "Det är både en arbetsmarknadsåtgärd och en kamratstödjande insats", säger Anders Byquist (S), ordförande i arbetslivsnämnden.

Annons

Telefonnumret är tänkt för dom som har behov av stöd för att ta sig ut i samhället. Det kan handla om att gå till affären, ta en promenad, besöka vänner eller gå på en fritidsaktivitet.

Stödet kan exempelvis bli en social insats utöver ordinarie hemtjänst, säger Anders Byquist (S), ordförande i arbetslivsnämnden.

– Jag tror att det finns många människor som känner att det kan underlätta att komma ut med en följeslagare, men som kanske inte skulle ha rätt till lagstadgade insatser, säger Anders Byquist.

Att få en följeslagare kostar inget för den som ansöker. Kommunen riktar sig främst till pensionärer, sjuka och synskadade. Men det kan också vara personer som av andra skäl känner att de vill ha en person med sig.

– Vi vet att det finns många ensamma människor. Då kan det vara en bra social insats att få det här stödet. Man kan ha en kamrat med sig, säger Anders Byquist.

Konceptet är inspirerat av Sundsvalls kommun där man under flera år haft en liknande verksamhet som blivit populär. När de började med servicen hade de 100 kunder. Nu är det cirka 700, berättar Anders Byquist.

Arbetet som följeslagare kommer att erbjudas personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Det blir en ökad möjlighet att i nästa steg komma vidare och få externa anställningar. Jag tror att när vi startar verksamheten kommer efterfrågan öka och vi kommer få fler fasta jobb, säger Anders Byquist.

Till en början ska mellan två och tre personer jobba som följeslagare. Som mest kommer kommunen anställa tio personer under hösten. Arbetet görs i samarbete med Samhall, som ska ha hand om bokningar och göra bedömningar. Följeslagarna kommer även få utbildning för jobbet.

Från och med augusti kan man ansöka om stöd upp till åtta timmar per vecka. Den som ringer får beskriva till vilken aktivitet den vill ha hjälp och varför.

Kommunen satsar totalt 800 000 kronor på projektet över ett år. Anders Byquist framhäver särskilt kombinationen av att både skapa nya jobb och erbjuda medborgare en extra hjälp.

– Vi kommer att utvärdera den här verksamheten och se hur den fungerar som en jobbskapande verksamhet, men också att hjälpen verkligen kommer målgrupperna till nytta.

Mer läsning

Annons