Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belgiskan som startade café i Västanå: "Jag håller på Sverige"

Gratis kaffe - om Sverige vinner.
Cafeägaren Annick Cools har belgiskt pass. Men vilket land hon håller på i EM-fotbollen går inte att ta miste på.

Annons

Utanför entrédörren på Café Krubban vid Västanåfallet förkunnar en handmålad gul affisch att fikat blir gratis på torsdag - om Sverige vinner matchen mot Belgien i EM-fotbollen vill säga.

Annick Cools från Belgien hamnade av en slump i Härnösand för åtta år sedan. Och förälskade sig så till den milda grad i landet att hon idag känner sig mer svensk än någon svensk.

– Naturen, människorna, kulturen. Svenskarna är så trevliga. Det mesta är bättre i Sverige, säger hon.

Favoritartisten Ted Gärdestad spelas nonstop på musikspelaren i köket och den svenska nationalsången klarar hon utan och innantill.

– Ja, jag vill leva och jag vill dö i Norden.

Läs mer: Västanåfallet lättare att nå när kvarn restaureras

Visserligen har hon och maken Guido kvar sin bostad i Antwerpen. Men sedan årsskiftet bor Annick permanent i Härnösand. I sommar driver hon caféet vid Västanåfallet.

– Tanken är att också Guido ska följa efter. Vi har köpt en tomt i Skabäcken, Älandsbro, där vi hoppas kunna bygga oss ett hus, säger Annick.

I Antwerpen driver makarna Cools en butik som säljer kaminer. Men verksamheten är ute till försäljning.

– Vi hoppas kunna bygga oss en framtid i Sverige. Kanske kan vi starta om på nytt med en likartad verksamhet i Härnösand, säger Annick.

Trots att hon bara vistats sporadisk i Sverige behärskar hon språket.

– Det är tack vare att jag träffat så mycket folk när jag jobbat ideellt i köket på Högslättens idrottsanläggning. Där har jag fått anstränga mig att prata svenska, avslöjar hon.

Läs mer: Härnösand laddar för nya kryssningar – "Det blev en succé för stan"

Drömmen är att jobba med konst, hantverk och någon form av caférörelse. Det sistnämnda får hon chansen att pröva på i sommar.

Annick ligger i från tidig morgon till sen kväll, bakar, lagar mat och serverar gäster.

Det mesta har gått hem så här långt. Och riktigt ruschigt blev det när flera busslaster från kryssningsfartyget M/S Birka kom för att stilla hungern.

– Men belgiska våfflor föll inte gästerna i smaken. Så de har jag plockat bort från menyn, berättar hon.

Läs mer: Västanåfallet i ljus

Annick Cools sköter det mesta i caféet själv. Hon både bakar, lagar mat och serverar.

Café Krubban lockar många turister under sommarhalvåret.

Mer läsning