Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen vill sänka skatten och införa personalbonus

Alliansen i Härnösand presenterar nu sin skuggbudget. Bland förslagen finns skattesänkning, bonus till kommunanställda och minskad upplåning.

Annons

I budgeten riktas hård kritik mot hur majoriteten har skött ekonomin.

– Den har misskötts med en kraftigt ökad upplåning som på sikt riskerar skattehöjningar, säger Jonny Lundin i centerpartiet.

Alliansen i Härnösand vill sänka kommunalskatten, fr v Anders Gäfvert, Jonny Lundin,  Eva Olstedt Lundgren och Ingemar Wiklander.

Alliansen vill sänka skatten med 21 öre, eller som Anders Gäfvert (M) säger:

– Vi ska inte ha högre kommunalskatt än Kramfors. Vi har redan idag en av de allra högsta i landet. Vi måste komma bort från skämslistan.

Förslaget att införa ett bonussystem för kommunens personal är ett helt nytt grepp i Sverige. Konkret handlar det om att personalen får en extra julklapp om deras enhet går bättre än budget eller bättre än uppvisade mål.

Läs också: Majoritetens budget

Exakt hur det ska se ut är för tidigt att säga något om.

– Jag har själv positiva erfarenheter av bonus. Man skärper sig lite extra istället för att handla upp det som återstår av budgeten i slutet på året, säger Ingemar Wiklander (KD).

Alliansen vill också minska på byråkratin när det gäller att följa kommunens mål eller mätpunkter, speciellt gäller det lärarna.

– Lärarna har fullt upp med att följa de nationella målen. Lägg därtill att kommunen har 114 mål, det blir minst sagt rörigt, säger Eva Olstedt Lundgren

Alliansen tycker att det behövs en översyn av skolpengen. Den ska läggas ut på årsbasis och inte son idag på varje termin.

De vill också skriva av skulderna på Härnösands hästsportarena och Härnösands resecentrum.

– Då blir det lättare att hitta någon som exempelvis kan driva ridsportanläggningen, säger Anders Gäfvert som flaggar för flera privata driftformer vid en valsager om två år.

Budskapet från alliansen är glasklar. De vill inte gasa på i samma takt som majoriteten.

- En hållbar politik för Härnösand förutsätter en hållbar ekonomi, skriver liberalerna, kristdemokraterna, centerpartiet och moderaterna som rubrik på sin budget 2017.

■ ■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons