Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det nya hotet mot vårt hav – invasiv art massförökar sig

Ett nytt hot mot Bottenhavets ekologi har dykt upp. En rovvattenloppa som förts hit med barlast från båtar i Kaspiska havet. Den kan ställa till problem för både andra arter och fisket utanför länets kust.

Annons

Rovvattenloppan är en så kallad invasiv art, en art som kan massföröka sig och tränga undan inhemska arter.

Rovvattenloppan, Cercopagis penni, har en förmåga att kunna fånga både små och relativt stora byten. Den kan konkurrera med andra arter om föda, men också själv bli ett byte. Man har bland anat upotäckt att spigg fångar rovvattenloppan.

Dessutom har man sett att den massförökas och kan täppa igen fiskeredskapen. Djuret har etablerat sig i nästan hela Östersjön med en nordgräns här i Bottenhavet ungefär vid Kvarken.

Forskare vid Umeå universitet har presenterat en färsk studie över hur invasionen av rovvattenloppan påverkar näringsväven i Bottenhavet och hur den kan fortsätta att spridas.

Owen Rowe vid Umeå universitet är en av de som forskar kring rovvattenloppan som etblerat sig utaför länets kust.

Där såg man bland annat att den haft vissa toppår i Bottenhavet med mycket stora förekomster. Sådana gånger man den kraftigt minska mängden av andra normalt dominerade djurplankton.

Forskarna tror också att invasionen kan komma att fortsätta ännu längre norrut in i själva Bottenviken i takt med klimatförändringen. Men än så länge fungerar norra Bottenhavet som en spridningsbarriär.

Här arbetar forskarna med provtagning av plankton.