Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera hundra elabonnenter i Västernorrland strömlösa – E.ON: "Vi har full bemanning i området"

På grund av de hårda vindarna som just nu råder i Norrland har tusentals av EONs elabonnenter i Norrland drabbats av strömavbrott. Som mest var över 3 000 kunder strömlösa.

Annons

– Av allt att döma så kommer tyvärr runt 300 av våra elkunder i Västernorrland vara utan ström i natt. Vi fortsätter imorgon med reparationerna, säger Johan Aspegren informationschef på E.ONs elnät.

Det är främst elkunder i områdena runt Kramfors och Sollefteå som drabbas. Styrsnäs, Torsåker, Ed, Helgum, Ramsele och Resele som kommer att vara drabbad av strömavbrottet.

– Det är ofta träd som fallit över ledningarna som orsakat avbrotten, säger Johan Aspegren.

Följ vår liverapporering om skogsbränderna här.

Vid 16.30-tiden var runt 1 300 kunder i Västernorrland fortfarande strömlösa. Det är de kraftiga vindarna som orsakat strömavbrotten genom att träden faller mot elledningen. Ett ytterligare problem är att torkan gjort att det uppstått flera gräsbränder samtidigt.

– Ett bekymmer är att vid kortslutningarna som sker när träden faller mot ledningarna uppstår det gnistor som på sina håll har startat gräsbränder. Det försvårar naturligtvis återställningsarbetet, säger Pierre Andersson-Ek, chef för driften på E.ON Elnät.

Läs också: Omkullblåsta kraftledningar har orsakat flera skogsbränder – räddningstjänsten: "Blåsten och torkan ett dilemma"

Det är främst kunder i Sundsvall, Timrå, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik som är drabbade. Vid 05-tiden under torsdagsmorgonen hade samtliga fått tillbaka strömmen, enligt den strömavbrottskarta som Eon har.

Enligt väderprognosen ska vindarna avta under kvällen.

Mer läsning

Annons