Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på behöriga lärare i Ångermanland: "Har blivit svårare att rekrytera"

Trots lärarbristen i Ångermanland kan eleverna andas ut. Det kommer finnas personal vid skolstarten, även om alla lärare inte kommer vara behöriga.

Annons

På torsdagen berättade SVT Nyheter att det den sista juli fanns drygt 5000 icke tillsatta lärartjänster i landet, enligt Arbetsförmedlingen.

Det är snart dags för terminsstart och det saknas lärare även i Ångermanland. Just nu är kommunerna i full gång med att se över de sökande och tillsätta de tjänster som saknas. Gemensamt för Örnsköldsvik-, Härnösand-, Sollefteå-, och Kramfors kommuns skolor är att det kommer finnas personal vid skolstarten. Men den personalen kommer inte uteslutande bestå av behöriga lärare.

– Rekryteringen är ingen dans på rosor. I Kramfors kommun har vi det trots allt bra, men det är ändå inte problemfritt, säger förvaltningschef på Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen på Kramfors kommun, Peter Levin.

Rektor för de studieförberedande programmen på Härnösands gymnasium, Sara Mattson, berättar om en liknande situation.

– Jag har lyckats rekrytera, men det är tight. Det är inte precis så att man kan välja och vraka. Att rekrytera är ingen rolig arbetsuppgift längre, säger Mattson.

Peter Levin berättar att många lärare går i pension och att det inte är det lättaste att ersätta dessa.

– Vi vill ha människor som är kompetenta för sitt uppdrag. Vi vill ha folk som satsar på Kramfors, men samtidigt är det få som söker tjänsterna, säger Levin.

När de traditionella platsannonserna inte genererar tillräckligt många sökande, finns det andra lösningar. Att vara ute på universiteten för att knyta kontakter med studenter är ett sätt som kommunerna använder sig av, men det finns fler tillvägagångssätt. Peter Levin berättar om hur Kramfors kommun jobbar med en helhetslösningar för att få tag på lärare.

– Många lärare som flyttar har ju en partner, då vill vi se till att hjälpa båda till bra jobb, förklarar Levin.

Arkivbild. Kommunerna tror att de kommer ha tillsatt all personal de behöver till skolstarten.

I Sollefteå har kommunstyrelsen beslutat om en ny strategi för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare. I juni 2016 beslutades det att göra en satsning från kommunens sida för att bland annat ge obehöriga lärare möjligheten att läsa upp sina sista högskolepoäng för att på så vis bli behöriga.

– Det är en strategi för att behålla redan anställda lärare inom kommunen. Så det är positiva saker på gång, säger Siv Sjödin, kvalitet- och utvecklingschef vid kommunstyrelseförvaltningen för skolverksamheten på Sollefteå kommun.

Men det finns problem som är svåra att rå på. Verksamhetschef för grundskolan i Örnsköldsvik, Mikael Brelin, berättar att ett av problemen för kommunerna är lärarnas valmöjlighet vad gäller arbetsplats.

– Till i år har det märkts att det har blivit svårare att rekrytera, berättar han.

Men Mikael Brelin trycker även på att det inte i år inte är någon fara för Örnsköldsviks skolor.

– Kommunen har legat i Sverigetopp vad gäller andelen behöriga lärare. Så även om dessa minskar i år kommer vi fortsatt ligga på topp. Men det kommer bli svårare ju längre tiden går, helt klart.

I Härnösand är det långsiktiga perspektivet i fokus även där. Rektor för årskurserna förskolan till sexan, på Gerestaskolan, Sara Marklund, resonerar.

– På sikt behöver fler lärarstudenter utbildas. Det blir mer och mer svårrekryterat år för år. Det bör göras någon statlig satsning.

Sara Mattson, rektor på Härnösands gymnasium, vill också se fler lärarstudenter.

– Det är ett jättebra och jätteroligt jobb!

Så många lärarjobb från kommunerna ligger ute på Arbetsförmedlingen:

Härnösand: Tio jobb. Bland annat tjänsterna träslöjdslärare och klasslärare årskurs tre.

Kramfors: Sju jobb. Bland annat tjänsterna gymnasielärare i SO-ämnen och gymnasielärare i engelska.

Sollefteå: 19 jobb varav fem stycken mordersmålstjänster. I övrigt bland annat tjänsterna bildlärare och idrottslärare.

Örnsköldsvik: Tio jobb. Bland annat tjänsterna matematik-och NO-lärareoch klasslärare årskurs fyra.

Mer läsning

Annons