Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler bygger nytt i Höga kusten: "Vissa lägger en och en halv miljon bara för läget"

Det byggs allt mer i Höga kusten. I kommunerna Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik har antalet bygglov ökat, framförallt under det senaste året. Enligt Nordingrå byggs ägare, Anders Rödén, är det läget på tomten som är det viktigaste för köparna i Kramfors.

Annons

Under de senaste åren har antalet bygglov för nybyggnationer av bostads-och fritidshus legat på ett jämt och stabilt antal i Kramfors kommun. Men i år, 2016, har någonting hänt. I mitten av året har det redan beviljats sex fler bygglov än under hela förra året. Det är en ökning på drygt 65 procent.

Vad ökningen beror på kan miljö- och hälsoskyddsinspektör på Kramfors kommun, Märith Löfgren, inte svara på.

– Det finns inte någonting nytt lagstiftningsmässigt som skulle kunna vara en anledning till att fler väljer att bygga nytt, men det är roligt att folk vill göra det, säger Löfgren.

I år har det beviljats 15  bygglov i Höga kusten i Kramfors kommun. Det är sex fler än under hela förra året.

Nordingrå byggs ägare, Anders Rödén, berättar om hans upplevelse av det ökade intresset för husbygge i Höga kusten.

– Det känns som det finns pengar i dag. Det är många som vill greja och köpa. Vissa lägger en och en halv miljon bara för läget, sen bygger de nytt och renoverar för ett par tre miljoner.

Det är alltså läget snarare än själva huset som prioriteras av köparna.

– Det ska vara nära vattnet. Det är det som det handlar om, säger Rödén.

Anders Rödén förklarar att flera av hans kontakter inom näringslivet har berättat att det i år har gått allt bättre för de företag som är verksamma i Höga kusten-området.

– Höga kusten har blomstrat i sommar. Alla säger att deras försäljning har ökat jättemycket. Det är roligt. Och då måste vi och kommunen stå med öppna armar för de som vill bygga här, säger han.

De som anlitar Nordingrå bygg kommer enligt Rödén från alla olika delar Sverige. Ofta används huset till en början som sommarhus, men blir efter en tid ett permanent boende.

– Folk bygger sommarstugor på minst 150 kvadratmeter. De bygger för att kunna bo även under vintern. Man vill så småningom kunna flytta och bo året om, säger Anders Rödén.

Nordingrå byggs ägare Anders Rödén säger att det är hus vid vattnet som gäller i år.

I den del av Höga kusten som tillhör Härnösands kommun har tillbyggnaderna, alltså när tomtägaren till exempel bygger ett fristående uthus, ökat märkbart det senaste året.

Administratör på Byggförvaltningen på Härnösands kommun, Kent-Erik Tomperi, berättar att det kan bero på att handläggningen för komplementhusbygglov, har förenklats till i år.

– Det finns många anledningar att vilja lägga till en byggnad på sin tomt. Till sin familj, släkt och vänner, för uthyrning och eventuellt också för att kunna bo året om i sitt sommarhus, säger Kent-Erik Tomperi.

I den del av Höga kusten som ligger inom Örnsköldsviks kommun har byggloven ökat enligt bygglovshandläggare på Örnsköldsviks kommun, Maria Österbacka. Men hon tror inte att det beror på att området har blivit populärare.

– Byggloven har ökat i allmänhet, generellt över hela landet. Jag tror inte att det är något för Höga kusten, säger Österbacka.

Mer läsning