Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokat och riksdagsman: "Ge de mobbade lärarna ny prövning i domstol"

De tre vuxenmobbade lärarna som fått avslag i kammarrätten borde få en ny chans. Emanuel Öz, advokat och riksdagsman (S), anser att jävsmisstanken är skäl nog till omprövning i domstol.

Annons

Tidigare artiklar:

Anklagas för jäv mot mobbningsdrabbade i domstol – "Man får tro på hans integritet"

Anita räddar mobbade från självmord: "Det ringer hela tiden drabbade som inte orkar leva"

– Som jag ser det finns två scenarion att hoppas på. Det ena är att Högsta förvaltningsdomstolen återförvisar ärendena till kammarrätten för nytt ställningstagande. Det andra är att Högsta förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd och prövar fallen i sak, säger Emanuel Öz.

Emanuel Öz (S) är riksdagsledamot och har som advokat företrätt flera personer som utsatts för kränkande särbehandling  och mobbing i arbetslivet .

Lärarna – en i Dalarna, en i Norrbotten och en i Västernorrland – driver som vi berättat tidigare sina fall med stöd av Organisation mot mobbning.

Var för sig har de drabbats av psykiska och stressrelaterade besvär efter konflikter på respektive arbetsplats. I förvaltningsrätt har de fått godkänd arbetskada eller rätt till sjukpenning.

Läs mer: Tydligare krav på arbetsgivare

I kammarrätten har de sedan fråntagits ersättningen. Detta efter att försäkringskassan överklagat. En av domarna i kammarrätten var tidigare chef och motpart på försäkringskassan och det är kring detta striden står om han ska anses jävig.

Emanuel Öz är ombud för läraren T i Västernorrland som förlorat sju års sjukpenning.

– Vi har överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen i hopp om en förändring. Vi klagar i sakfrågan men flikar också in att någon form av jäv är det. Hela bilden är rätt så osmaklig.

– Jag förväntar mig bättre omdöme från kammarrätten i den här sortens ärenden, just på grund av att de här människorna har inlett sina processer för att de har blivit utsatta för kränkande särbehandling och mobbning i arbetslivet. Redan det medför en svår psykologisk situation för dem. De mår väldigt, väldigt dåligt, säger han.

Emanuel Öz kan inte detaljerna i alla lärarfallen. Men om omständigheterna är lika som i fallet T anser han att alla tre ska få en ny prövning med nya domare.

– Värstafallsscenariot är om Högsta förvaltningsdomstolen nekar prövningstillstånd och lägger locket på. Då hoppas jag ni ringer och frågar hur de kan blunda för en sådan här sak, uppger han.

En annan sak är vad som kan göras politiskt. Emanuel Öz är riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– Jag försöker öka medvetandegraden hos politiker, regering, riksdag och andra aktörer ute i samhället. Syftet är att komma tillrätta med problematiken och se hur vi kan ändra i lagstiftningen som förenklar för de här människorna.

– Men också se hur man kan förbättra arbetsmiljön på arbetsplatserna för att förebygga att sådant här uppkommer. Jag tror inte alla förstår hur hårt det drabbar folk psykiskt, säger han.

Insändare: Vi vill kriminalisera mobbning

Debatt: Så ska ohälsa förebyggas på arbetsplatserna

Högst på önskelistan står tydliga riktlinjer för hur man ska agera vid mobbning på arbetsplatsen. Medel måste finnas att ingripa direkt.

Politiskt önskar Emanuel Öz också att tempot var snabbare.

– Jag tror att riksdagspolitikerna behöver bearbetas ytterligare. Från regeringshåll, i vårt parti, har vi i alla fall ett öppet sinne. Det är på väg åt rätt håll. Men man får gärna öka takten.

Annons