Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland indraget i Vårdförbundets varsel

Åtta vårdcentraler och avdelningar på länets sjukhus berörs av strejken, som kan inledas den 5 maj om inte parterna kommer överens. Se om din vårdplats berörs.

Vårdförbundet har beslutat att lägga ett nytt varsel, som denna gång berör förbundets lokala avdelning i Västernorrland.

- Syftet är att få fart på förhandlingarna, säger Conny Carlsson, ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

Sammanlagt omfattar varslet 250 personer som är anslutna till Vårdförbundet. Om parterna - Vårdförbundet och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) inte kommer till en uppgörelse träder strejken i kraft måndag 5 maj, om mindre än tre veckor.

- Vi har ju även en tredje part att ta hänsyn till när vi lägger varsel. Vi har gjort bedömningen att det inte kommer att vara någon fara för patienternas liv eller hälsa. Sedan går det inte att komma i från att vissa kommer att drabbas, en del kanske får vänta längre tid på vård, säger Conny Carlsson.

Mikael Broman, personaldirektör på landstinget i Västernorrland, kan inte ge några klara besked om hur man förbereder sig inför strejkvarslet.

- Vi fick ju varslet i dag, så vi har ingen offentlig ståndpunkt än. Vi har både en organisation och ett arbetssätt för att jobba med den här typen av frågor.

Nu ska en konsekvensanalys av läget göras.

- Vi ska se vilken samhällsfarlighet varslet har. Det är den viktigaste frågan, säger han.


JON HÄGGQVIST/ SOFIA FJÄLLSTRÖM