Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Västernorrland har gjort bort sig totalt"

I slutet av augusti försvinner de sista ambulanssjukvårdarna i Västernorrland.
I andra landsting nyrekryteras samma kategori.
– Västernorrland har gjort bort sig totalt, menar Ambulansförbundet Alarm.

Per-Olof Dahlberg i Kramfors är en av ambulanssjukvårdarna som fullföljer tiden ut till sista augusti. Han tackar nej till att omutbilda sig till sjuksköterska.

– Jag är inte dum i huvudet. Men jag är 56 år och jag vill helt enkelt inte. Men jag tänker gå ur det här med fanan högt och ta hand om patienterna in i det sista, förklarar han.

– Det som är tråkigt är att de leker med dina och mina skattepengar. Det är hybris för tjänstemännen som driver hysteriska utbildningskrav i Västernorrland.

– Detta medan andra landsting anställer nya ambulanssjukvårdare och startar utbildning av ambulanssjukvårdare. Det här är inkompetens, ledningsinkompetens, och ett slöseri med pengar.

Hos Ambulansförbundet Alarm, ett fristående fackförbund för ambulanssjukvårdare och sjuksköterskor ihop, får han medhåll. Kritiken är hård mot att landstinget gör sig av med alla ambulanssjukvårdare.

– Västernorrland är helt unika i landet att göra så här. Trenden har ju vänt och går åt motsatt håll. Det är jättestor efterfrågan på ambulanssjukvårdare i dag.

– I Västra Götaland och Stockholms län till exempel har det ökat enormt. Dessutom har yrkeshögskoleutbildningen fått miljoner av staten till att utbilda fler ambulanssjukvårdare.

– Västernorrland har kutat före och gjort sig av med en yrkesgrupp i onödan. Västernorrland har gjort ett enormt snedtänk, säger Henrik Johansson, förbundsordförande i Ambulansförbundet Alarm.

På kort sikt kan det här drabba de sjuka. Om man enbart har grundutbildade sjuksköterskor utan erfarenhet i ambulanserna så ser han en klar patientsäkerhetsrisk jämfört med i dag.

Dessutom är sjuksköterskor en bristvara. Landstinget kan tvingas häva sitt idiotstopp.

– Jag tror de kommer att göra det. Jag har tittat på Sundsvalls sjukhus och på Örnsköldsvik. Där finns inte pengar att fortsätta som man tänkt.

– Enda chansen i så fall är att minska ambulansberedskapen. Det kan man inte av säkerhetsskäl, säger Henrik Johansson.

Om vi återvänder till Per-Olof Dahlberg i Kramfors så vädjar han om att inte framställas som ett offer.

– Skriv nu ingen snyfthistoria. Men efter 35 års anställning får jag ingen avtackning. Vi som jobbar kvar in i det sista får ingenting, inte ens ett handslag.