Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland delas i två

Västernorrland spricker. I dag togs beslutet i landstingsfullmäktige som kan göra att länet delas när den nya regionindelningen införs.

På torsdagen föll det avgörande klubbslaget på landstingets fullmäktigemöte i Härnösand.

Landstinget Västernorrland ska ansöka hos regeringen om att ändra indelningen i landstinget och i stället bilda en regionkommun ihop med landstingen i Norrbotten och Västerbotten.

Flera partiföreträdare var påtagligt märkta av historiens vingslag.

- Ett historiskt beslut. Tack Ewa, du har gjort ett fantastiskt jobb, hyllades landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg (s) av Mikael Strandman (v).

Moderaterna och sjukvårdspartiet går emot beslutet. Båda partierna protesterar bland annat mot bristen på folklig förankring.

I Västernorrland har kommunerna Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Timrå förklarat att de går med i regionen, även om de flesta hade föredragit en lösning med alla de fyra nordligaste länen.

Om Sundsvall och Ånge nu i stället väljer att slå sig ihop med Jämtlands län är det upp till dem att anmäla. Då delas Västernorrland i två.


Läs mer i fredagens ÖA och TÅ
KLAS LEFFLER
070-555 20 14


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67