Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland blir utan lantbruksapotek

Apoteket satsar på 54 framtida "lantbruksapotek" i Sverige. Inte ett enda av dessa apotek hamnar i Västernorrlands län. Närmast blir Östersund i Jämtland eller Vännäs i Västerbotten.

- Det är tråkigt, åtminstone borde det finnas ett sådant apotek i varje län, förslagsvis i Härnösand för vår del, säger länets Lrf-ordförande Torsten Eriksson.

Från Apotekets sida hänvisar man till att man tillsammans med just Lrf i landet tittat på vilka apotek i dag som skriver ut mest djurmedicin.

- Därefter har vi valt ut de apotek som skulle kunna passa som djurapotek, säger Gabriella Sander som är chef för djurläkemedlen hos Apoteket.

I framtiden kommer dessa apotek att ha ett lager med så kallade vårdkritiska läkemedel för nötkreatur och svin, exempelvis antibiotika och smärtstillande medel. Det vill säga läkemedel som det kan vara bråttom att få tag i.

- Egentligen fungerar det redan ganska bra i dag. Vissa medel kan en veterinär ringa in så att man får hämta ut dem samma dag eller dagen därpå. Men det här vore ju ännu bättre, säger Torsten Eriksson.

Dessutom ska varje specialapotek ha en djuransvarig farmaceut, som i dessa kommuner innebär ett extra stöd.


Läs mer i måndagens TÅ.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92