Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väst fördömer iranskt robotprov

Med robotproven underminerar Iran sina egna påståenden om att dess kärnprogram bara är fredligt, dundrar Vita huset efter beskedet från Teheran om ett lyckat robotprov.

Irans arabiskspråkiga satellit-tv-kanal Al Alam sade på onsdagen att man med framgång provskjutit en förbättrad version av långdistansroboten Sejil. Sejil-2 ska ha längre räckvidd än roboten Shahab, som tidigare har sagts kunna nå mål 200 mil bort. Bland annat Israel och USA:s baser i gulfstaterna är inom räckhåll.

Försvarsminister Ahmad Vahidi sade att Sejilroboten inte kan förstöras av andras robotförsvar tack vare sin höga hastighet och förmåga att undgå radarupptäckt.

Han tillade att den inte hotar någon, bara ska öka Irans avskräckningsförmåga.

Reaktionerna från västvärlden var skarpa, som alltid.

Detta ger den internationella gemenskapen anledning till allvarlig oro och driver oss att arbeta för sanktioner, sade Storbritanniens premiärminister Gordon Brown.

Vita husets talesman Mike Hammer sade att robotprovet ökar omvärldens "beslutsamhet att hålla Iran ansvarigt för dess fortsatta trots mot åtagandet i dess nukleära program".

Västvärlden menar att Iran försöker framställa kärnvapen, medan Teheran hävdar att kärnprogrammet är uteslutande för fredlig energiutvinning.

USA:s representanthus beslöt i tisdags straffa alla som säljer eller fraktar bränsle till Iran. Iran har stora oljefyndigheter men måste importera cirka 40 procent av sin bensin och diesel eftersom landet inte har tillräcklig raffineringskapacitet.