Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varvsberget ska lyfta

Planerna för Varvsberget växer. Ytterligare boenden och ett äventyr på toppen av berget är nya förslag som ska ta Varvsberget till toppen. Nu är den slutrapport som Lena Sellin jobbat med färdig.

Annons

Arbetet med utvecklingen av Varvsberget visar att det finns en stark tro på expansionen kring berget. Lena Sellin anställdes i augusti 2009 och har jobbat med projektet i ett år. Nu visar sig resultatet genom ett förslag, eller rättare sagt en vision om möjligheterna på Varvsberget.

I arbetet bakom rapporten har Lena Sellin haft stöd genom en styrgrupp för Världsklass 2015. Utöver detta har även representanter från näringslivet och föreningslivet varit med i arbetet.

I olika punkter har arbetsgruppen kommit fram till vad som behövs för ett attraktivt berg, och där är boendet nyckeln till utvecklingen.

– Vi har kommit fram till att ett boende ska vara attraktivt med närhet och tillgång till allt vad Örnsköldsviks erbjuder i form av bland annat ishockey, naturupplevelser, bad och mycket mer, säger Lena Sellin.

En utredning har gjorts om ett boende i form av en exklusivare camping. Syftet är att erbjuda en helhetslösning för tänkta köpare som ger tillgång till boende, uthyrning och därigenom finansiering av investeringen. Projektgruppen har varit i kontakt med Pigge Werkelin som marknadsför drömstugan i tv-rutorna.

– Det ska vara lite av ett hotellboende fast i stugform. En uppgraderad campingstuga med möjlighet till självhushåll eller tillval till fullservice, (mat/sänglinne/städning/komplett utan egen insats) säger Fredrik Holmgren projektledare Världsklass 2015.

Stugan blir en bostadsrätt i form av en nybyggd stuga i en anläggning nära vattnet eller fjället. När man själv inte nyttjar stugan blir den uthyrningsbar. Skötsel och uthyrning ordnas av anläggningens personal. Det enda som saknas är en entreprenör som är villig att satsa.

– Vi hoppas att vi kan hitta någon som är beredd att satsa och få lönsamhet på sikt, till exempel, Varvsberget AB, säger Lena Sellin.

För att kunna ta sig till och från boendet på berget har även en förlängning av den bergsbana som just nu byggs upp till området Kusthöjden föreslagits. På så sätt kan alla som vill på ett enkelt och miljövänligt sätt ta sig till toppen, antingen för att bo eller för nöjes skull.

– Om man till exempel väntar på ett tåg vid resecentrum kan man lockas upp på berget, se den häftiga utsikten och aktiviteterna som finns där och sedan lockas tillbaka vid ett annat tillfälle med familjen.

Väl uppe på berget vill projektgruppen ha ett slags äventyr, något speciellt som får besökaren att häpna.

– Det ska vara något som ger ett mervärde, ett äventyr. Det har pratats om ett utsiktstorn som är byggt av kolfiberglas för den våghalsige, säger Lena Sellin.

En annan del är att utveckla vinteraktiviteterna på berget. Tidigare har ÖA berättat att Skistars Bo Halvardsson varit på plats för att dela med sig av sina erfarenheter i branschen. Han har bland annat bedömt möjligheterna att utveckla Varvsberget genom en familjevänlig slalombacke ned mot Veckefjärden som goda.

– Ett komplement är också att göra Varvsberget till ett vackert område för längdskidor med spår som går runt golfbanan och upp kring Hörnsjön, säger Lena Sellin.