Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värsta båtolyckan i Ö-vik i modern tid

Stugsista slutade i tragedi.

I mörkret natten till söndag åkte en fritidsbåt upp på land mellan Hörnskatan och Skommarhamn i Örnsköldsviks skärgård.

Två par fanns i båten, tre personer dog och den fjärde låg på söndagskvällen mycket svårt skadad på universitetssjukhuset i Umeå.

Annons

Läs mer:

Stugsista firas sista lördagen före skolstarten i Örnsköldsvik. Skärgården lyses upp av tusentals marschaller som ska markera att sommaren lider mot sitt slut.

I den runt sju meter långa aluminiumbåten med en 350 hästar stark utombordsmotor fanns fem personer, tre män och två kvinnor.

Sällskapet hade varit inne i Örnsköldsvik och var på väg till Gullvik. De stannade och släppte av en av männen i Skidsta.

Båten fortsatte färden ut mot Gullvik, rundade Hörnskatan – men färden tog slut någon halv kilometer från udden.

Båten brakade upp på land och slog runt med katastrofala följder.

Olyckan uppmärksammades inte förrän på söndagsförmiddagen av en förbipasserande som såg den upp- och nedvända båten på land och två personer vid den.

Ett stort räddningspådrag inleddes och räddningspersonalen kunde konstatera att en man, född 1970, var avliden och att en annan man, född 1973, var svårt skadad.

Mannen skickades senare till Umeå universitetssjukhus för traumavård.

– Han är mycket allvarligt skadad och prognosen ser inte bra ut, sa Maria Näslund, förundersökningsledare vid Örnsköldsvikspolisen, vid en presskonferens på eftermiddagen.

Läs mer:

De två kvinnorna, födda 1985 respektive 1986, låg under den upp- och nedvända båten men räddningspersonalen kunde konstatera att de inte var vid liv.

Att få ut de båda kvinnorna från båten tog lång tid. Först vid kvart i två lyckades räddningstjänsten med hjälp av luftkuddar lyfta upp den tunga båten så att kropparna kunde tas fram.

Olyckan är såvitt bekant den värsta i sitt slag i Örnsköldsviks historia. Hur båten kunde braka upp på land var inte klarlagt på söndagskvällen.

Det blåste runt åtta sekundmeter sydlig vind på natten, men hade blåst 15 på dagen, så båten mötte sannolikt rätt grov sjö när den rundat udden vid Hörnskatan.

I vart fall är det troligt att båten kört på ett sjömärke.

– Vi arbetar efter den teorin, ja. Det är en stor metallboj som fått skador, sa Maria Näslund.

Huruvida skadorna på bojen kan kopplas till skador på båten är inte klarlagt.

– Vi har haft en lokal tekniker på plats men resultatet av undersökningen känner jag inte till. I morgon (läs måndag) ska vi ta kontakt med kriminaltekniker i Sundsvall, sa Maria Näslund.

Läs mer: Anhöriga fick stöd av krisgrupp

Den stora röda bojen – med en blinkande lanterna – ligger mitt i farleden, kanske fyrahundra meter från land. Polisen ville i går inte spekulera i hur en båt efter en kollision skulle kunna hamna på stranden så pass långt från bojen.

Vem som körde båten är inte klarlagt.

– Vi vet vem som körde när de lämnade av mannen i Skidsta, men inte vem som körde vid olyckstillfället, sa Maria Näslund.

Polisen misstänker inget brott.

TV: