Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värst fartsyndare får körkortet först

Vad är värst, 132 kilometer i timmen på en 90-väg eller 149 på en 110-väg?
I länsrätten får den som körde mest för fort sitt körkort tillbaka snabbare.

Domarna i länsrätten avkunnas bara två arbetsdagar efter varandra, men av olika domare.

I det ena fallet stoppades en företagare i norra delen av länet när han körde 132 kilometer i timmen på en 90-väg. 42 kilometer i timmen över det tillåtna alltså och länsstyrelsen drog in körkortet i två månader.

Länsrätten ändrar till en månads spärrtid. Då väger man in att trafiken enligt polisrapporten var gles, att föraren enligt egen uppgift var helt ensam på vägen och att vägsträckan normalt har 110-gräns.

Man tar också hänsyn till stort behov av körkort i arbetet. Företagaren uppger att om han inte kan köra in pengar kan både han och sju anställda bli arbetslösa.

Sämre går det för en arbetsledare i södra delen av länet. Han körde "bara" 39 kilometer i timmen för fort på en motorväg men här går inte länsrätten med på att pruta länsstyrelsens indragning av körkortet från två månader till en månad.

Det hjälper inte att även han vädjar om stort behov av körkort, både privat och i arbetet utomlands. Inte heller att fortkörningen inträffade på en motorväg med torr asfalt, väldigt lite trafik och viltstängsel.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14