Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varsamt av Rikard Wolff

När Rikard Wolff fyller femton år är han som vanligt döende.

Nu finns ingen återvändo efter fyra års panik. Han måste gå till läkaren och försöka rädda sig från det smärtsamma och dödliga som gör att det svider när han kissar.

Förhudsförträngningen var lätt åtgärdad. När han många år senare berättar historien för henne minns hon inget relevant. Han suckar för sig själv och konstaterar "Jag överlevde ju, erfarenheten är en del av mitt bagage i livet".

Under året på ett beredsskapsjobb som scenarbetare på Musikteatern i Värmland har han en flickvän. "Det är ingen slump att jag valt en flickvän i Stockholm. Vi ses nästan aldrig". När han och flickvännen åker på en resa till London hamnar de på olika avdelningar på vandrarhemmet. Han inser att han tänker "Gud, vad han är vacker" om killen bredvid. Han plockar för första gången bort kvinnor ur sina fantasier.

"Hur hade det kunnat undgå mig så länge? Hur kunde jag undgå att se mig själv?" skriver han om sitt homosexuella vaknande.

Rikard Wolff har då kommit till sidan 199 i sin memoarbok. Det homosexuella temat är med andra ord ingen röd tråd i den här eftertänksamt och varsamt skrivna boken.

Det finns ett antal svenska teaterskådespelare som skrivit böcker på senare år. Rikard Wolff låter sig jämföras med fördel i det sällskapet. Novellförfattaren Jonas Karlsson står i en klass för sig, men Rickard Wolff övertygar som författare.

Han började skriva en bok redan efter Änglagård-filmen, som blev hans stora genombrott. Boken lades dock på is och han tog upp den först i maj 2010, efter flera personliga motgångar, separation med pojkvännen och diverse sjukdomar.

Rikard Wolff har en annorlunda bakgrund som son till en svensk judisk man och en svensk kvinna. Förvisso inte uppfostrad i judisk tradition - mamman sa blankt nej till omskärelse av honom och hans bror - men ändå med de judiska erfarenheterna nära inpå kroppen. En faster och hennes make dog i ett nazistiskt koncentrationsläger.

Rikard Wolff är som bekant sångare också. Med boken följer en cd-skiva med 11 låtar.

Rikard Wolff är inte någon banerförare för homosexuella frågor i sin bok. Tvärtom lyckas han, utan någon som helst ansträngning, berätta om homosexuell kärlek och känslor så att läsaren inte alls tänker på att det överhuvudtaget finns någon skillnad.

Förhoppningsvis lyckas några av arrangemangen under Regnbågsveckan i Örnsköldsvik - som inleddes i lördags med bland annat en utställning av HBTQ-personer i konsthistorien - med just detta, visa att det inte finns någon skillnad.

Rikitititavi

Rikard Wolff

W & W