Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårö förskola satsar

Kunskap kreativitet och fantasi får medarbetare att trivas på arbetet.
Det är några av de faktorer som Vårö förskola i Utansjö använder sig av.
Detta för att få en personal som mår bättre och är friskare.

Annons

– Vi växer i och med att allt fler barn flyttar hit till Utansjö. Därför står vi nu inför nya utmaningar, säger Anna-Lena Dahlqvist, förskolechef Vårö förskola.

Förskolan i Utansjö har tagit Annelie Lindeberg och hennes företag Coach Angurvall, till hjälp för att arbeta fram en hälsosam kultur på den växande arbetsplatsen. Nu håller projektet på att avslutas och Anna-Lena Dahlqvist, ser flera positiva fördelar.

– Det har varit bra att vi i personalen gjort något gemensamt. Annars brukar ledning och personal gå separata utbildningar. Här har vi gått tillsammans för att utforma Vårös framtid för 2015 och framåt, säger hon.

Genom att insatsen framför allt arbetat med att få personalen att må bättre har också sjukfrånvaron sjunkit. Sjukfrånvaro betyder vikariekostnader och sjukkostnader, vilket gör att den här modellen lönar sig även ekonomiskt.

– En målsättning är att öka frisknärvaron och kreativiteten bland medarbetarna genom ett sytematiskt miljö- och hälsoarbete, säger Annelie Lindeberg.

I projektet har man arbetat med att lyfta fram arbetsplatsens friskfaktorer, Det vill säga vad det är som gör att man trivs på sin arbetsplats.

– Nu syr vi ihop det till ett slutdokument, där arbetsplatsen gemensamt kommer fram till hur man vill fortsätta arbeta med ett hållbart arbetsklimat. Angurvall Modellen går in på tre nivåer i verksamheten; individ, grupp och organisation, vilket skapar en helhet för verksamheten, Anna-Lena Dahlqvist.

Satsningen på Vårö är ett pilotprojekt och nu hoppas hon kunna använda arbetsmetoden på andra verksamheter. Till att börja med på andra förskolor.

– Vår metod passar mycket bra på förskolor där man oftast redan är öppna för nytänkande, fantasi och för nya idéer. Men vi kan gå vidare till exempelvis till skolor, Annelie Lindeberg.

En del av projektet har varit olika sätt att hantera bland annat stress genom att använda olika kreativa metoder. Det sker i olika workshops som arbetsplatsen själv väljer. På Vårö har man haft bland annat mindfulness, avslappning drama och skrattyoga.

– Vi är mycket nöjda. Att vi prövade detta arbetssättet har vi inte ångrat, säger Anna-Lena Dahlqvist.