Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för kraftigt vulkanutbrott

Annons

Flera tusen bybor kan komma att tvångsevakueras om de inte frivilligt lämnar riskzonen kring vulkanen Mayon i Filippinerna. Experter varnar nu för att ett kraftigt utbrott är nära förestående.

Glödande lava sipprade ut ur vulkanen natten till måndagen, och räddningsarbetare sade att bönder och andra som vägrat att lämna sina hem svävar i fara.

Vi kommer att flytta invånare som vägrar att evakuera till de evakueringscentra som det är bestämt att de ska till, sade provinsguvernören Joey Salceda sedan experter höjt varningen för ett utbrott till en fyra på den femgradiga skalan.

Salceda räknade med att cirka 1 300 familjer fortfarande befinner sig i sina hem inom riskzonen runt Mayon. I snitt tros varje familj bestå av fem personer.

8 600 familjer har redan fått skydd i de evakueringscentra som myndigheter har iordningställt utanför riskzonen kring det 2 460 meter höga berget.

De som valt att stanna är bland annat bybor som inte vill lämna sina gårdar och husdjur.

Men forskare inskärper att hotet för ett utbrott med en ask- och lavaflod utför Mayons sluttningar börjar bli akut. Ljudet inifrån vulkanen har ökat i styrka och kan nu höras på en mils avstånd.

Vi vet inte exakt när det våldsamma utbrottet kommer att ske, förklarade den ledande vulkanexperten Renato Solidum i en tv-intervju. Men han underströk att det viktiga nu är att hålla sig på ett tillräckligt stort avstånd från vulkanen.

Under Mayons senaste utbrott 2006 spydde vulkanen lava i flera månader, men ingen människa skadades. Senare omkom dock 1 000 människor när en kraftig tyfon slet loss flera ton av vulkaniskt material som hade samlats på sluttningarna. En störtflod med lera och stenbumlingar orsakade även omfattande materiell förödelse i flera byar.

Mayon har genom åren haft 48 kända utbrott, och 1814 dödades över 1 200 människor när en lavaflod begravde staden Cagsawa.