Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för bluffsamtal

Hans Gradin i Bollstabruk vill varna för en ny form av bedrägerier.
Det handlar om telefonsamtal där den som ringer upp säger sig komma från Microsoft.

Annons

– Personen som ringde upp mig sa att han ringde från Microsoft i Canberra, Australien. Men där har jag bott och han eller om det var en hon pratade inte alls den sortens engelska. Det lät mer som att telefonsamtalet kom från Indien.

Han säger också att även polisen har varnat för bedragare som har Indien som bas.

Personen hann komma så långt som att påstå att Hans Gradins dator drabbats av ett allvarligt virus som bara han kunde hjälpa honom att bli av med. Och för att ordna detta behövde man få veta vissa uppgifter.

Men Hans Gradin anade direkt att något inte stämde och förklarade att han skulle kontrollera en del uppgifter och bad dem höra av sig igen senare.

– Sedan ringde jag Microsoft i Sverige, men dem kunde jag inte få kontakt med.

Nästa steg blev att ta kontakt med polisen och anmäla vad han såg som ett bedrägeri.

– Hos polisen sa man att den här typen av bedrägerier hade pågått ungefär ett och ett halvt år men att det varit lugnt en period. Fast nu vekar det alltså börja om så jag vill varna andra från att lämna ut några uppgifter.