Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmaste decenniet hittills

Det senaste årtiondet är det varmaste som uppmätts. Och buden som så här långt ligger på klimatförhandlarnas bord räcker inte för att nå FN:s mål om maximalt 2 graders temperaturhöjning.

Siffrorna om det allt varmare klimatet kommer från Meteorologiska världsorganisationen (WMO), och lanserades under Köpenhamnsmötet på tisdagen.

Årtiondet från 2000 till 2009 är högst troligt det varmaste som noterats, varmare än 1990-talet, som i sin tur var varmare än 1980-talet, säger WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud.

Bud räcker inte

Han fortsatte med att notera att år 2009 sannolikt kommer att rankas som det femte varmaste sedan pålitliga mätningar inleddes 1850.

De tusentals tjänstemän som på tisdagen i Bella Center i Köpenhamn på allvar inledde slutspurtsförhandlingarna mot ett nytt ett nytt klimatavtal har samtidigt en svår uppförsbacke.

Enligt en uträkning av klimatkonsultfirman Ecofys innebär de bud som hittills lagts fram inför toppmötet att jordens temperatur kommer att stiga med klart över 3 grader fram till 2100. Organisationens uträkningar, som på tisdagen spreds av Världsnaturfonden, pekar mot en höjning med 3,5 grader som den troligaste.

FN:s klimatpanel IPCC har satt ett tak på 2 graders global temperaturhöjning för att undvika allvarliga följder.

FN:s mål om att utsläppen av växthusgaser ska börja minska från 2015 nås inte heller med de bud som finns i dag, enligt Ecofys. I stället nås inte den punkten enligt dagens erbjudanden från såväl rika som fattiga länder förrän 2040, enligt uträkningen.

EPA osäker väg

Samtidigt nåddes förhandlingarna under inledningsdygnet av potentiellt glädjande signaler från USA, där miljöskyddsmyndigheten EPA klassade växthusgaser som koldioxid som ett hot mot människors hälsa. Det skulle kunna öppna för den amerikanska regeringen att reglera utsläppen utan att behöva gå via ny lagstiftning i kongressen, och tolkades försiktigt positivt från Köpenhamn.

Men myndighetsreglering är en osäker väg att gå i USA, tycks de flesta eniga om. Kongressledamöter, senatorer och industriföreträdare kritiserar beslutet, även om myndigheten var beordrad att fatta beslutet av landets högsta domstol. I stället ska beslutet tolkas som en signal till kongressen att höja tempot i förhandlingarna, enligt amerikanska tidningskommentarer.