Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världssopran som går sin egen väg

Annons

Klassisk musik ska vara tillgänglig för alla - det tycker den svenska operasångerskan Erika Sunnegårdh. Just nu är hon aktuell på Stockholmsoperan och släpper snart sitt första soloalbum, som ska finansieras med hjälp av crowdfunding.

Folk är väldigt förvånade och lite skeptiska, säger Sunnegårdh.

Hon slog igenom med dunder och brak 2004, då hon fick titelrollen som Turandot på Malmö opera och musikteater. Sedan dess har Erika Sunnegårdh gjort stora roller runtom i världen, bland annat på Metropolitan i New York.

Hon bor normalt i USA men är nu i sitt födelseland Sverige för att åter sjunga Turandot. Hon tar över efter Nina Stemme som gjorde rollen i våras.

Det känns jättekul och premiären gick bra. Jag har bara gjort ett gästspel på Stockholmsoperan tidigare, så man kan säga att det var min debut här. Det är så häftigt att komma in bakom scenen och mötas av ett stort porträtt på Birgit Nilsson, säger hon.

Tillgänglig skiva

Samtidigt har hon ett annat projekt på gång. Första soloskivan, en inspelning tillsammans med Malmö symfoniorkester, är på väg att släppas. Men Sunnegårdh har inget skivkontrakt. Hon väljer att göra det på sitt eget vis, med crowdfunding. Projektet presenteras på en sida på internet och den som vill får bidra med en slant. I gengäld kan man exempelvis få en signerad skiva eller - om man är riktigt givmild - en konsert.

Det är inte alla som har råd att köpa musik. Jag vill lägga ut skivan så att man kan lyssna på den gratis, berättar Erika Sunnegårdh.

Robin Teigland, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, har forskat om fenomenet crowdfunding. Hon förklarar varför det blir allt vanligare:

Vi har en ny generation som börjar förstå hur man använder sig av sociala medier och som inte är rädd för att föra över pengar på internet. Dessutom har finanskrisen gjort att många har haft svårt att finansiera sina projekt på andra vis.

Stort inom kultur

Hon har själv inte hört om något annat projekt där en världssopran söker pengar för att nå ut med sin klassiska musik, men tilltalas av idén.

Det låter som en bra grej! Kultur är det område där crowdfunding har varit störst hittills och det finns också fler exempel på kända personer som använt sig av det här inom andra genrer. Det är ett bra sätt att testa om ett projekt håller.

Erika Sunnegårdh har stött på blandade reaktioner när hon berättat om hur skivan finansieras.

Jag vill egentligen inte generalisera men det är framför allt mossiga karlar i medelåldern som har tvivlat på projektet. Från andra får jag mest positiv respons, säger hon.

Mer läsning

Annons