Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världskrigsbomb dödar en i Tyskland

Annons

En bomb från andra världskriget exploderade vid 13.30-tiden i dag i den tyska staden Euskirchen.

En grävmaskinist ska ha avlidit omedelbart, bekräftar polisens talesperson Norbert Hardt för der Spiegel.

Tidningen rapporterar även med hänvisning till den tyska nyhetsbyrån DPA att ytterligare åtta personer ska ha skadats vid explosionen, varav två allvarligt.

Detonationsplatsen ligger i ett industriområde i utkanten av staden Euskirchen i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, cirka 25 kilometer sydväst om Bonn. Enligt vittnesuppgifter till der Spiegel ska tryckvågen efter explosionen ha varit så kraftig att den kändes på flera kilometers avstånd.

En husägare i närheten av olycksplatsen uppger för der Spiegel att alla fönster i huset krossades av tryckvågen. På Twitter har ett flertal personer lagt upp bilder på krossade fönsterrutor i Euskirchen som har drygt 55 000 invånare i tätorten.

Det är inte helt ovanligt att blindgångare, det vill säga bomber som inte detonerat, hittas i västra Tyskland. I regel handlar det om flygbomber från andra världskriget.

Så sent som i början av november fick 20 000 människor evakueras i Dortmund cirka 10 mil nordost om den nu aktuella detonationsplatsen i Euskirchen. Bomben i Dortmund vägde hela 1,8 ton men kunde avlägsnas utan att den exploderade.

I december 2011 hittades en blindgångare i Koblenz, cirka 9 mil sydöst om Euskirchen. Då evakuerades 45 000 personer och även den gången lyckades man undvika en explosion.

Mer läsning

Annons