Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens ledare börjar anlända

Annons

Världens ledare började på onsdagen anlända till Köpenhamn för klimattoppmötet.

Det närmaste dygnet väntas bli avgörande för de svåra förhandlingarna.

Efter drygt en veckas förhandlingar utan större framgång tog miljöministrarna formellt över på onsdagen. Under dagen väntas även omkring 60 stats- och regeringschefer anlända. Det uppgav den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen vid tisdagskvällens avslutande presskonferens.

Han försökte då tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon hålla humöret uppe, trots att inga genombrott har gjorts.

Vi behöver lägga in en ny växel nu. Bortom retoriken är ett avtal synligt, hävdade han.

Nytt utkast

Varken Rasmussen eller Ban kunde dock peka på konkreta framsteg. Ett nytt utkast till avtal ska tas fram innan presidenter och premiärministrar ska ta över i slutet av veckan. I de utkast som hittills presenterats saknas enighet om de mest väsentliga siffrorna, till exempel hur stora utsläppsminskningar världen och i-länderna ska åstadkomma.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren menar att det måste ske tydliga framsteg i förhandlingarna under det närmaste dygnet för att bana väg för stats- och regeringscheferna, eftersom de inte är insatta i detaljerna.

Vi är inga experter men vi vet att vi måste visa ledarskap, sade Rasmussen.

Nationella deklarationer

Redan i tisdags kom de första regeringscheferna, till exempel Storbritanniens Gordon Brown.

Under onsdagen kommer de 192 deltagande länderna att börja avge nationella deklarationer. En av talarna är Venezuelas kontroversielle president Hugo Chavez. Under torsdagen och fredagen väntas omkring 120 ledare vara på plats, inklusive USA:s president Barack Obama.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren talar å EU:s vägnar på onsdagen. Även den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt kommer till Köpenhamn under dagen, bland annat för att träffa ledare för Afrikanska unionen.