Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen chockas av skolmassakern

Ledare runt om i världen uttrycker sorg och bestörtning efter skolmassakern i Connecticut.
I Storbritannien visade både drottning Elizabeth II och premiärminister David Cameron sitt stöd för offrens anhöriga.

Annons

"Mina tankar går till dem som är skadade och alla som förlorat sina älskade", säger Cameron.

Drottning Elizabeth II vänder sig till USA:s statschef.

"Käre president Obama", skriver den 86-åriga monarken och fortsätter:

"Jag är djupt chockad och bedrövad efter att ha fått vetskap om den fruktansvärda förlusten av liv i Newtown, Connecticut, och i synnerhet av nyheten att så många av de döda är barn", skriver hon.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommenterar skolmassakern:

"I dag sörjer vi alla med de som förlorat sina barn och vänner i Newtown. Det är ofattbara förluster och en stor sorg. Tillsammans ska vi värna vårt öppna samhälle och försöka hindra att detta händer igen", skriver han i ett pressmeddelande till TT.

Statsministern ska även skicka ett kondoleansbrev till USA:s regering.

Frankrikes president Francois Hollande säger att han förskräcktes av nyheten.

"Under dessa tragiska omständigheter vill jag uttrycka min djupa chock och sorg över denna outsägliga våldshandling som skördat så många offer på en grundskola", säger han.

I ett separat meddelande erbjöds "Frankrikes fulla stöd till det amerikanska folket och myndigheter".

Australiens premiärminister Julia Gillard, Kanadas regeringschef Stephen Harper och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU:s utrikeschef Catherine Ashton sällar sig till raden av makthavare som uttrycker sitt deltagande. FN-chefen Ban Ki Moon skriver till Connecticuts guvernör Dan Malloy och framför sina "djupaste kondoleanser efter de chockerande morden".

Även från Iran kommer kondoleanser. Utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast fördömer den "tragiska händelsen" och uttrycker sympati för offrens familjer, rapporterar den statliga tv-kanalen Irib enligt AFP. Han manar också det amerikanska samhället att mobilisera mot "krigshets och massakrer av oskyldiga människor".

Det är ingen skillnad mellan barn och tonåringar som faller offer för beväpnade. . . i Gaza, USA, Afghanistan, Pakistan, Irak eller Syrien, säger Mehmanparast.

Mer läsning

Annons