Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen är komplicerad och ibland smutsig – hur ska politiker kunna fatta bra beslut?

Vi kan se de märkligaste beslut som gör en bekymrad över personerna som fattar dem. Exempelvis etanolprojektet i Ö-vik som gick under med en mångmiljonförlust. Göteborg har provat samma projekt med en förlust på en miljard kronor. Trots det så försöker de på nytt i Ö-vik med planerna på ett stort bioraffinaderi. Varför ska det gå bättre nu när det är ännu svårare att hitta råvaror då skogen sinar och behovet saknas? 

Landets bensinmackar har byggts om för E85, men nu kommer bränslet troligen att tas bort av miljöskäl.  

Man försöker starta en batterifabrik i Skellefteå utan pengar, råvaror och avsättning. Det ska kosta runt fyrtio miljarder kronor och investerare har satsat tvåhundra miljoner kronor. Det fattas trettionio miljarder åttahundra miljoner och inga råvaror och ingen som vill köpa batterierna. 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Det är nu så illa att Tesla har haft produktionsstopp på en modell för det saknas litium och kobolt. Litium bryter man i en öken i Chile och torktiden efter brytning är arton månader i ökenklimat. Det ska de fixa i Skellefteå med grön el.

Kobolt bryts under de vidrigaste förhållanden i Kongo som använder små pojkar för att krypa i underjordiska grottor och dör unga av skadorna de får i de uslaste av miljöer.

Hur kan det bli så? 

Jag träffade en politiker som sade något jag inte trodde jag skulle få höra. Han sade, "hur ska vi politiker kunna fatta de rätta besluten i frågor som är så komplicerade att vi inte förstår dem". 

Där sitter det. På riksdags- och EU-nivå är de utsatta för massiv påverkan av lobbyister från företag med enorma resurser som vill att besluten ska gå deras väg. Jag känner att jag ibland måste ta dem lite i försvar när jag vet vilket tryck de måste utstå. 

Det finns i kommunerna också men då på väldigt låg nivå. Det kanske är därför det blir så fel.

Nathan Leroy

 

Mer läsning:

Allt närmare besked om mångmiljardsatsning i Domsjö – beslut om projektering nära

Tomas Izaias Englund: Domsjöföretagen måste sluta jaga politiska förmåner och bidrag

För Plus-kunder: Lars Winter om planerna på en jättesatsning i Domsjö: "Idén har funnits de senaste tre-fyra åren"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel